Vesti
Politika

Konačni rezultati: Najviše odbornika iz “Srpske”

Centralna izborna komisija objavila konačne rezultate lokalnih izbora po kojima je lista Građanska inicijativa Srpska osvojila najviše mesta u devet opština sa većinski srpskim stanovništvom.
Konačni rezultati: Najviše odbornika iz “Srpske”
Sa glasanja (Foto KIM)

U Gračanici će “Srpska” imati devet odbornika, Savez kosovskih Srba šest, SLS tri, a "Vidovdan" će imati jednog odbornika.

U opštini Novo Brdo, Demokratski savez Kosova dobio je četiri odbornika, "Srpska" tri, lista "Opstanak" dva, Demokratska Inicijativa dva odbornika, a Srpska Inicijativa, SLS, "Zajednička budućnost" i DPK po jednog odbornika.

Skupštinu opštine Ranilug će činiti šest odbornika "Srpske", pet SNPK, tri SLS i jednog odbornika liste "Za Kosovsko Pomoravlje".

U Partešu najviše odbornika imaće SLS - šest, pa "Srpska" sa pet, a Demokratska inicijativa dva, Narodna inicijativa takođe dva odbornika, "Srpsko Pasjane" jednog i " Srpska Donja Budriga" jednog.

Skupština opštine Klokot će imati pet odbornika SLS, četiri "Srpske", dva DPK i po jednog DSK, Narodnog jedinstva, Zajedničke budućnosti i liste ABK.

U opštini Štrpce koju će voditi gradonačelnik iz SLS-a, najviše odbornika će  imati "Srpska" koja je osvojila šest odborničkih mesta, SLS će imati pet, DPK dva i "Samoopredeljenje" i DSK po jednog odbornika.

Opštine na severu Kosova imaće najviše odbornika sa liste Srpska.

Po rezultatima koje je CIK objavio, u opštini Leposavić lista "Srpska" osvojila je osam odbornika, Demokratska inicijativa četiri, SLS dva, Građanska inicijativa SDP dva odbornika, lista "Zajedno" jednog odbornika i Inicijativa za bolji život jednog odbornika.

U opštini Zubin Potok "Srpska" je bila ubedljiva sa 11 odbornika, DSK ima dva odbornika, a DPK i Socijaldemokratija po jednog odbornika.

Prema rezultatima CIK-a u severnoj Kosovskoj Mitrovici "Srpska" je osvojila šest odbornika, koliko i "SDP - Oliver Ivanović", a onda slede DPK sa tri i DSK, ABK, BSDAK i SLS sa jednim odbornikom.

CIK još nije objavio rezultate za opštinu Zvečan gde je glasanje ponovoljeno.

Na osnovu konačnih rezultata za odbornike koje je objavio CIK, "Srpska" će imati svoje odbornike i u devet opština sa većinskim albanskim stanovništvom. Po jednog odbornika će imati u Prištini, Klini, Istoku, Kosovo Polju, Lipljanu, Obiliću, Peći i Vučitrnu, kao i dva u Kamenici.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021