Vesti
Politika

Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova

Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Ilustracija (Foto Kim)

Prema konačnim rezultatima Centralne izborne komisije, na drugom mestu je Demokratska partija Kosova sa 16,9 odsto, dok je Demokratski savez Kosova osvojio 12,64 odsto glasova.

Pokret Samoopredeljenje je osvojio 438.334 glasa. Demokratska partija Kosova osvojila je 148.296 glasova, a Demokratski savez Kosova 110.978 glasova.

Na četvrtom mestu je Alijansa za budućnost Kosova, koja je osvojila 62.111 glasova. Petu poziciju u konačnom plasmanu zauzela je Srpska lista sa 44.404 glasa.

Pokret Samoopredeljenje će u skupštini imati 58 poslanika, Demokratska partija Kosova - 19, Demokratski savez Kosova - 15, Alijansa za budućnost Kosova - osam, dok će Srpska lista imati svih 10 poslaničkih mesta rezervisanih za srpsku zajednicu.

CIK je objavio da su mandate osvojile i sledeće stranke manjina – po dva mandata Turska demokratska partija Kosova i Romska inicijativa, po jedan su osvojili Koalicija Vakat, Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić i Nova demokratska stranka, Jedinstvena goranska partija, Nova demokratska inicijativa Kosova i Aškalijska stranka za integraciju.

NISMA i ostale albanske stranke nisu prešle cenzus.

Takođe, cenzus nisu prešle ni ostale liste iz srpske zajednice - Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i "Srpski demokratski savez".

Slavko Simić – poslanik sa najviše glasova iz Srpske liste

Srpska lista je na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu osvojila svih deset garantovanih mesta za predstavnike srpske zajednice, dok je Slavko Simić osvojio najviše glasova – 19.728, saopšteno je danas.

Na drugom mestu je Igor Simić sa osvojenih 19.263 glasova, dok je treća Miljana Nikolić sa 18.348 glasova.

Na četvrtom mestu je Zoran Mojsilović sa 18.340 glasova, slede Ivan Todosijević sa 17.980 glasova, Verica Ćeranić sa 15.394 glasova, Branislav Nikolić sa 14.499 i Miloš Perović sa 14.392 glasa.

Deveti poslanik po broju glasova je Ljubinko Karadžić sa 13.804 a deseta je Jasmina Dedić sa 13.793 glasova.

Prema Ustavu Kosova predstavnicima Srba pripada mesto zamenika predsednika parlamenta i jedno ili dva ministarska mesta u Vladi, zavisno od toga hoće li Vlada imati 11 ili više ministarstava.

Kandidati za ministra treba da dobiju većinu glasova poslanika Skupštine ali i većinu iz redova svoje zajednice, čime se onemogućava da premijer predlaže druge kandidate koji nisu iz redova predstavnika stranaka koje deo kosovskog parlamenta.Ostale vesti

Kurti pozdravlja odluku SAD
Premijer Kosova Aljbin Kurti pozdravio je odluku Sjedinjenih Američkih Država da sankcionišu organizovanu kriminalnu grupu sa Zvonkom Veselinovićem na čelu.
  • 08.12.2021
Povučen predlog zakona
Vlada Republike Srbije je na večerašnjoj sednici donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Republike Aleksandar Vučić.
  • 08.12.2021
„Kurti pokazuje tvrdoglavost po pitanju ZSO“
„Celokupni proces dijaloga između Beograda i Prištine dugo je u krizi. Postoje nadmudrivanja između dve države, a Kurti pokazuje tvrdoglavost po pitanju ZSO“, kazao je za RTV Kim profesor na fakultetu Političkih nauka u Prištini Miljazim Krasnići komentarišući jučerašnji susret Borelja i kosovskog premijera u Briselu.
  • 08.12.2021
Poseta Gorana Rakića Opštini Gračanica bez prisustva medija

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić posetio je danas Opštinu Gračanica gde je razgovarao sa predsednicom Ljiljanom Šubarić. Mediji nisu pozvani da isprate ovaj događaj.

  • 08.12.2021
Radosavljević: EU se vratila i odlučna je po pitanju formiranja ZSO

Poruke Žozepa Borelja, Aljbinu Kurtiju, da se od kosovske strane u dijalogu očekuje formiranje ZSO, znači da se Evropska Unija konačno vratila i da je odlučna, kaže novinar i analitičar Nenad Radosavljević.

  • 08.12.2021
Veber: Preokret zbog nove koalicione Vlade u Nemačkoj
Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlin Bodo Veber izjavio je sinoć da se može očekivati ozbiljno resetovanje pregovora Srbije i Kosova, ali i novi odnos Berlina prema Vučićevoj vlasti u Srbiji, sa naglaskom na demokratskim principima i vrednostima vladavine prava.
  • 08.12.2021