Vesti
Politika

Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova

Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Ilustracija (Foto Kim)

Prema konačnim rezultatima Centralne izborne komisije, na drugom mestu je Demokratska partija Kosova sa 16,9 odsto, dok je Demokratski savez Kosova osvojio 12,64 odsto glasova.

Pokret Samoopredeljenje je osvojio 438.334 glasa. Demokratska partija Kosova osvojila je 148.296 glasova, a Demokratski savez Kosova 110.978 glasova.

Na četvrtom mestu je Alijansa za budućnost Kosova, koja je osvojila 62.111 glasova. Petu poziciju u konačnom plasmanu zauzela je Srpska lista sa 44.404 glasa.

Pokret Samoopredeljenje će u skupštini imati 58 poslanika, Demokratska partija Kosova - 19, Demokratski savez Kosova - 15, Alijansa za budućnost Kosova - osam, dok će Srpska lista imati svih 10 poslaničkih mesta rezervisanih za srpsku zajednicu.

CIK je objavio da su mandate osvojile i sledeće stranke manjina – po dva mandata Turska demokratska partija Kosova i Romska inicijativa, po jedan su osvojili Koalicija Vakat, Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić i Nova demokratska stranka, Jedinstvena goranska partija, Nova demokratska inicijativa Kosova i Aškalijska stranka za integraciju.

NISMA i ostale albanske stranke nisu prešle cenzus.

Takođe, cenzus nisu prešle ni ostale liste iz srpske zajednice - Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i "Srpski demokratski savez".

Slavko Simić – poslanik sa najviše glasova iz Srpske liste

Srpska lista je na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu osvojila svih deset garantovanih mesta za predstavnike srpske zajednice, dok je Slavko Simić osvojio najviše glasova – 19.728, saopšteno je danas.

Na drugom mestu je Igor Simić sa osvojenih 19.263 glasova, dok je treća Miljana Nikolić sa 18.348 glasova.

Na četvrtom mestu je Zoran Mojsilović sa 18.340 glasova, slede Ivan Todosijević sa 17.980 glasova, Verica Ćeranić sa 15.394 glasova, Branislav Nikolić sa 14.499 i Miloš Perović sa 14.392 glasa.

Deveti poslanik po broju glasova je Ljubinko Karadžić sa 13.804 a deseta je Jasmina Dedić sa 13.793 glasova.

Prema Ustavu Kosova predstavnicima Srba pripada mesto zamenika predsednika parlamenta i jedno ili dva ministarska mesta u Vladi, zavisno od toga hoće li Vlada imati 11 ili više ministarstava.

Kandidati za ministra treba da dobiju većinu glasova poslanika Skupštine ali i većinu iz redova svoje zajednice, čime se onemogućava da premijer predlaže druge kandidate koji nisu iz redova predstavnika stranaka koje deo kosovskog parlamenta.Ostale vesti

Kurti putuje u Brisel naredne nedelje, ne sastaje se sa Vučićem
Kosovski premijer Aljbin Kurti boraviće sledeće nedelje u Briselu, gde će se sastati sa predstavnicima EU, ali neće biti susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Kruezeiu.
  • 21.04.2021
Nakon formiranja novih kosovskih vlasti i odluke da će premijer Aljbin Kurti predvoditi kosovsku delegaciju u razgovorima sa Beogradom, postavlja se  pitanje kakva su očekivanja Međunarodne zajednice, a pre svega EU i SAD, od nastavka dijaloga u Briselu.
  • 21.04.2021
Demokracija: Kurti i Vučić sledeće nedelje u Briselu, a potom u Parizu
Pozivajući se na međunarodne izvore prištinski portal "Demokracia.com" objavio je da se sledeće nedelje očekuje da kosovski premijer Aljbin Kurti otputuje u Brisel kako bi se sastao sa visokim evropskim zvaničnicima.
  • 21.04.2021
Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021