Vesti
Politika

„Kompromis nije znak slabosti, već znak snage“

"Bez konačnog dogovora i Kosovo i Srbija će stagnirati na evropskom putu", poručeno je sa konferencije "Dvadeset godina kasnije: Perspektive i izazovi za Zapadni Balkan". Upućen i poziv liderima Kosova za suspenziju takse.
„Kompromis nije znak slabosti, već znak snage“
Sa konferencije (Foto Kim)

Nerešeni sporovi, bezbednosni izazovi, nedostatak razvoja i preoblikovanje evropskog i međunarodnog poretka samo su neki od problema koji utiču na stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana složili su se učesnici konferencije.

Predsednik Kosova Hašim Tači je kazao da je ustanovljeno da nije dovoljno da se priča samo o tehničkim pitanjima, nego da se radi na izgradnji mira, dobrosusedstva i uzajamnog priznavanja.

„Najbolje bi bilo da Srbija prizna Kosovo kao što to mnogi tvrde, i onako kako bi smo svi želeli, mi kao Kosovo i međunarodna zajednica. Međutim, takva stvar se ne dešava zato što Srbija ima drugu orjentaciju što se tiče evroatlantskih vrednosti i nema nekog jakog međunarodnog pritiska, kako bi ih ubedili da priznaju Kosovo“, rekao je Tači.

Tači je dodao da će bez konačnog dogovora i Kosovo i Srbija stagnirati ka svom evropskom putovanju. On je naglasio da „neće bit ni autonomije, ni bilo kakvog udruživanja“.

„Zato što bi to značilo drugu Republiku Srpsku unutar teritorije Kosova, kako god se to udruženje bude nazivalo. Da, ja sam se sa tim složio ranije, ali uz poštovanje Ustava i zakona Kosova. Međutim, stvari su se promenile. Tada je postojala mogućnost da Srbija prizna Kosovo, dok sada zarad liberalizacije viza ne možemo dati ni autonomiju, ni udrživanje Srbima, a taksa treba da ostanu na snazi“, kazao je Tači.

Direktor programa Beogrdskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković je kazao da nakon poslednjih događaja i nakon rasprave u Skupštini Srbije, koja je trajala dva dana, ne deluje da je konačan mirovni sporazum bizu.

„Neko opšte raspoloženje je da je dijaog zapao u krizu koja traje već izvesno vreme. Postoji nekoliko inicijativa, ne čini se da nas neka od njih vodi u ovom trenutku ka sporazumu koji bi bio održiv. Moguće je da će se neke novina pojaviti. Ono što je sigurno jeste da je Srbija internacionalizovala problem ponovo, delovalo je da je on negde rešen. Međutim, sada deluje da ćemo ponovo videti te najznajčajnije aktere koji pokušavaju, svako sa svoje srane, da dve strane poguraju ka sporazumu“, istakao je Savović.

Direktorka za Zapadni balkan Suzan Falatko kaže da bi trebalo da se Kosovo i Srbija ugledaju na Severnu Makedoniju i Grčku.

„Bez dijaloga nećete ostvariti dogovor, morate da radite na tome da oživite proces i da se angažujete u njemu u duhu fleksibilnosti i kompromisa. Ja ne želim da umanjujem teškoće tog prvog koraka oživljavanja procesa dijaloga. Pozivamo lidere Kosova da pokažu hrabrost i liderske osobine tako što će suspendovati takse, takođe pozivamo Srbiju da pokaže fleksibilnost, da pomogne da se nađe put nazad, ka pregovorima. Ovi korac su nephodni da se umanje tenzije, da se gradi uzajamno poverenje, koji su od kritične važnosti za ostvarenje uspešnog dogovora“, poručila je Falatko.

Ona je dodala da lideri u Prištini i Beogradu duguju svojim građanima bolju budućnost.

Generalni direktor za evropske poslove Nels Engelšen poručio je da „kompromis nije znak sabosti, već znak snage“.

„Kako bi smo uspešno završili dijalog potrebno je koordinirati interese obe zemlje. Mnogi su videli ovu godinu kao priliku da se nađe jedan obostrano prihvatljih kompromis. Potrebne su akcije sa obe strane, a tu računam i na kosovske takse na Srpsku robu kako bi smo ostvarili određeni napredak u dijalogu“, kazao je Engelšen.

Na konferenciji su pored mnogobrojnih međunarodnih eksperata i vladnih zvaničnika učestvovali i panelisti iz drugih zemalja.

 

 Ostale vesti

Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021
Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila
Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu izjavio je da je "stopirana odluka" kojom se građani obavezuju da uplate pet evra za nalepnicu pri registraciji vozila.
  • 22.07.2021
Osmani: Vreme da zemlje koje nisu priznale Kosovo to urade
Povodom 11 godina otkako je Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio da "Deklaracija o nezavisnosti Kosova" nije povredila međunarodno pravo, predsednica Kosova Vjosa Osmani napisala je na Tviteru da je vreme da "zemlje koje još nisu prepoznale ovu stvarnost to urade".
  • 22.07.2021
Imenovana tri člana odbora RTK

Sa 77 glasova u Skupštini Kosova, Ivan Radulović iz srpske zajednice izabran je za člana odbora Javnog servisa RTK i Sead Mujovin takođe iz manjinske zajednice sa 72 glasa, prenosi Gazeta ekspres

  • 21.07.2021
Vučić: Borićemo se protiv lobiranja za priznanje Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija da se suprotstavi ako dođe do novog lobiranja za priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.
  • 21.07.2021
Rakić ponovo izabran za predsednika Srpske liste
Na izbornoj skupštini Srpske liste, koja je danas održana u Kosovskoj Mitrovici, za predsednika stranke ponovo je izabran Goran Rakić.
  • 20.07.2021