Vesti
Politika

"Kompromis jedino moguće rešenje, nezavisnost nije na stolu"

Nije istina da je priznavanje takozvane nezavisnosti Kosova uslov za članstvo u EU, rekla je za radio Bi-Bi-Si premijerka Brnabić i poručila da je Beograd spreman na kompromis.
Ana Brnabić (Foto Tanjug)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je na početku posete Velikoj Britaniji da je kompromis po pitanju Kosova jedino moguće rešenje, a to znači da obe strane nešto dobiju, ali i nešto izgube, saopštila je pres-služba premijerke.

"Beograd je spreman na kompromis. Kompromis se može ticati i teritorije, da budem potpuno iskrena, ja mislim da kompromisa ne može biti bez razgovora o teritoriji, ali to je samo moje lično mišljenje. Kao što znate, Kosovo je uvek bilo i jeste deo teritorije Srbije, svi naši najvažniji manastiri i crkve su tamo", poručila je Brnabićeva.

Na pitanje da li se slaže da se Srbija nije baš najbolje odnosila prema Kosovu osamdesetih godina 20. veka, premijerka je odgovorila da to sve zavisi od toga na koji deo istorije se fokusiraju.

"Mogli bismo da se složimo da Kosovo nije baš ni najdivnije vođeno od strane privremenih institucija u Prištini u poslednjih 10 godina. Hajde onda da se vratimo 10 godina unazad. Mi želimo da gledamo u budućnost", poručila je Brnabićeva.

Na pitanje o uslovu priznavanja takozvane nezavisnosti Kosova za članstvo u EU, odgovorila je da nije istina da je to uslov jer pet zemalja Unije ne priznaju Kosovo - Španija, Rumunija, Slovačka, Grčka i Kipar, tako da takozvana nezavisnot Kosova "apsolutno nije na stolu".

Ono što je na stolu, kako je dodala, je da treba doći do dugoročnog i održivog rešenja, jer EU neće da uvozi zamrznute konflikte.

"Sa tim se potpuno slažem. Delim to mišljenje sa EU i ja bih se isto vodila time, kada bih bila na njihovom mestu, da države kandidati ne treba da imaju zamrznuti konflikt na svojoj teritoriji. Nama je kompromis u interesu i treba da se fokusiramo na sve ono što radimo od 2014. godine - nova radna mesta, veći kvalitet života za naše građane, transparentna i efikasnija javna uprava", navela je Brnabićeva.

Međutim, napomenula je, sve te reforme će biti uzalud ako na svojoj teritoriji imamo zamrznuti konflikt.

"Ono što je sada na snazi je zamrznuti konflikt, a ako želimo da napredujemo dalje sa konfliktom, kako sama reč kaže, to nije moguće. Ne želite da imate konflikt na svojoj teritoriji, jer tako nikako nećemo moći da napredujemo i nećemo biti konkurentni sa ostalim zemljama u 21. veku, a to je ono što Srbija želi", zaključila je predsednica Vlade.

Premijerka je danas govorila na konferenciji "Izazovi Vlada 2018" Škole za upravu "Blavatnik", Univerziteta u Oksfordu, a tokom dana će održati i predavanje u "Oksford junionu", najvećem debatnom udruženju na tom univerzitetu.Ostale vesti

Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020
Hoti: Ne znam da li će se održati sastanak u Briselu 28. septembra
O Zajednici srpskih opština se neće razgovarati, kazao je na konferenciji za medije u Prištini premijer Kosova Avdulah Hoti i dodao da ne zna hoće li će se naredna runda dijaloga Beograda i Prištine koja je zakazana za 28. septembar uopšte održati.
  • 24.09.2020