Vesti
Politika

Komisija za povratak danas o Klini i Brđanima

Prvi sastanak međuministarske Komisije za povratak izbeglih i raseljenih, koju je formirala kosovska vlada, održaće se danas u Prištini.
Komisija za povratak danas o Klini i Brđanima
Zgrada Vlade Kosova (Foto Slobodna Evropa)

Sednicom, na kojoj će se razmatrati izveštaj o trenutnim aktivnostima i situaciji u vezi sa povratkom, će rukovoditi predsedavajući te komisje - ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Na dnevnom redu sednice će, kako je najavljeno, biti razmotrena bezbednosna situacija u opštini Klina kao i Predlog odluke o formiranju radne grupe za povratak u naselju Brđani, opština Severna Mitrovica.
Biće razmatran i Predlog Odluke o uključivanju predstavnika relevantnih međunarodnih organizacija u rad međuministarske Komisije za povratak u svojstvu posmatrača.

Jevtić je, kako je saopštilo resorno ministarstvo izrazio očekivanje da će rad te Komisije dati pozitivne rezultate po pitanju povratka.

Vlada Kosova je, 15. maja ove godine na predlog Jevtića formirala međuministarsku komisiju za povratak raseljenih i izbeglih.

Komisiju uz Jevtića koji je i predsedavajući, čine i zamenik predsednika kosovske vlade Branimir Stojanović, ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni i ministar za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Ferid Agani.

Članovi Komisije su ministar pravde Hajredin Kući, ministar za ekonomski razvoj Blerand Stavlileci, ministar finansija Avdulah Hoti, ministar administracije lokalne samouprave Ljubomir Marić i ministar za rad i socijalnu zaštitu Arban Abraši.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022