Vesti
Politika

Komisija za povratak danas o Klini i Brđanima

Prvi sastanak međuministarske Komisije za povratak izbeglih i raseljenih, koju je formirala kosovska vlada, održaće se danas u Prištini.
Komisija za povratak danas o Klini i Brđanima
Zgrada Vlade Kosova (Foto Slobodna Evropa)

Sednicom, na kojoj će se razmatrati izveštaj o trenutnim aktivnostima i situaciji u vezi sa povratkom, će rukovoditi predsedavajući te komisje - ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Na dnevnom redu sednice će, kako je najavljeno, biti razmotrena bezbednosna situacija u opštini Klina kao i Predlog odluke o formiranju radne grupe za povratak u naselju Brđani, opština Severna Mitrovica.
Biće razmatran i Predlog Odluke o uključivanju predstavnika relevantnih međunarodnih organizacija u rad međuministarske Komisije za povratak u svojstvu posmatrača.

Jevtić je, kako je saopštilo resorno ministarstvo izrazio očekivanje da će rad te Komisije dati pozitivne rezultate po pitanju povratka.

Vlada Kosova je, 15. maja ove godine na predlog Jevtića formirala međuministarsku komisiju za povratak raseljenih i izbeglih.

Komisiju uz Jevtića koji je i predsedavajući, čine i zamenik predsednika kosovske vlade Branimir Stojanović, ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni i ministar za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Ferid Agani.

Članovi Komisije su ministar pravde Hajredin Kući, ministar za ekonomski razvoj Blerand Stavlileci, ministar finansija Avdulah Hoti, ministar administracije lokalne samouprave Ljubomir Marić i ministar za rad i socijalnu zaštitu Arban Abraši.Ostale vesti

Debata o Srbiji i Kosovu u Evropskom parlamentu

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) raspravljaće sutra o izveštajima o Srbiji i Kosovu u kojima se ponavlja puna podrška specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i pozivaju Srbija i Kosovo da se u dobroj veri i duhu kompromisa angažuju na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom.

  • 08.02.2023
Usvojena Stevićeva ostavka
Administrativni odbor Skupštine Srbije usvojio je na današnjoj sednici ostavku koju je na funkciju poslanika Socijalističke partije Srbije podneo Zvonimir Stević.
  • 08.02.2023
Šta se sve ekspropriše na severu Kosova
Više od 138 hekatara je ukupna površina imovine na severu Kosova koja se ekspropriše. Kosovska vlada donela je prošle godine više odluka o eksproprijaciji, dok su dve donete početkom 2023. Nove odluke su naišle na protest građana u Leposaviću, podnošenje tužbi, ali i poziv Evropske unije da se poštuju imovinska prava i procedure o eksproprijaciji nakon čega je kosovska vlada odlučila da za 15. i 21. februar zakaže dve javne rasprave u Leposaviću, odnosno Zubinom Potoku.
  • 08.02.2023
Hil: SAD insistiraju da se formira ZSO

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da se SAD apsolutno zalažu za potpuno sprovođenje onoga što je dogovoreno Briselskim sporazumom, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština(ZSO).

  • 08.02.2023
Lajčak sa Fon Kramon i evroparlamentarcima o dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak razgovarao je sa Violom fon Kramon i članovima Vili Brant grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu o dijalogu Beograda i Prištine i zahvalio im se na saradnji, odnosno podršci.
  • 07.02.2023
Ugljanin za prava Bošnjaka u Srbiji po modelu koji se traži za Srbe na Kosovu
Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka, uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem je komentarisao evropski predlog (francusko-nemački) sporazuma o Kosovu i položaj Bošnjaka u Srbiji.
  • 07.02.2023