Vesti
Politika

“Kome smeta paljenje badnjaka”

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin boravi na Badnje veče u Gračanici.
“Kome smeta paljenje badnjaka”

Okupljenim novinarima ispred policijske stanice u Gračanici Aleksandar Vulin je rekao da je danas tužan dan za Srbe na Kosovu i Metohiji.

“Srbi su poslednji narod u Evropi koji ne mogu da posete svoju crkvu i ne mogu da zapale badnjak. Ne znam kako to može da se pravda i ne znam kako neko može da razmišlja da smanji pristup međunarodne zajednice tamo gde Srbi ne mogu da uđu u crkvu da zapale badnjak. Kome je danas moglo da smeta prisustvo stotinu Đakovčana koji su samo došli da obiđu crkvu i zapale badnjak”, upitao je Vulin.

Ministar Vulin je podsetio da nijedan Božić na Kosovu nije protekao bez incidenata.

“Pre tačno godinu dana ja sam stajao ispred ove policijske stanice i ovde su uhapsili deset srpskih mladića. Do dana današnjeg ne znamo šta je sudbina tog procesa koji se vodio protiv onih koji su ih prebili. Ja sam bio uhapšen ovde za Božić i nemoguće je dočekati Badnji dan i Božić, a da neki Srbin neće biti pretučen, uhapšen i da nijedan autobus neće biti kamenovan”, istakao je ministar.

Vulin je najavio i posetu manastiru Visoki Dečani gde se trenutno nalaze raseljeni Srbi čiji je autobus kamenovan prilikom posete crkve Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici.Ostale vesti

Borel: EK podržava rad tužilaštva Kosova
Evropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i njegov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 26.10.2020
Posle skoro četiri meseca, vlada Srbije “sklepana na brzinu”
Dan nakon objavljivanja imena većine ministara u novoj vladi Srbije, od kojih će se pojedini po prvi put oprobati u politici, nema previše iznenađenja. Poznavaoce situacije na terenu ipak zabrinjava to što se i od ovog sastava ne očekuje previše.
  • 26.10.2020
Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020