Vesti
Politika

“Kome smeta paljenje badnjaka”

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin boravi na Badnje veče u Gračanici.
“Kome smeta paljenje badnjaka”

Okupljenim novinarima ispred policijske stanice u Gračanici Aleksandar Vulin je rekao da je danas tužan dan za Srbe na Kosovu i Metohiji.

“Srbi su poslednji narod u Evropi koji ne mogu da posete svoju crkvu i ne mogu da zapale badnjak. Ne znam kako to može da se pravda i ne znam kako neko može da razmišlja da smanji pristup međunarodne zajednice tamo gde Srbi ne mogu da uđu u crkvu da zapale badnjak. Kome je danas moglo da smeta prisustvo stotinu Đakovčana koji su samo došli da obiđu crkvu i zapale badnjak”, upitao je Vulin.

Ministar Vulin je podsetio da nijedan Božić na Kosovu nije protekao bez incidenata.

“Pre tačno godinu dana ja sam stajao ispred ove policijske stanice i ovde su uhapsili deset srpskih mladića. Do dana današnjeg ne znamo šta je sudbina tog procesa koji se vodio protiv onih koji su ih prebili. Ja sam bio uhapšen ovde za Božić i nemoguće je dočekati Badnji dan i Božić, a da neki Srbin neće biti pretučen, uhapšen i da nijedan autobus neće biti kamenovan”, istakao je ministar.

Vulin je najavio i posetu manastiru Visoki Dečani gde se trenutno nalaze raseljeni Srbi čiji je autobus kamenovan prilikom posete crkve Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici.Ostale vesti

Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020
Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020