Vesti
Politika

“Kome smeta paljenje badnjaka”

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin boravi na Badnje veče u Gračanici.

Okupljenim novinarima ispred policijske stanice u Gračanici Aleksandar Vulin je rekao da je danas tužan dan za Srbe na Kosovu i Metohiji.

“Srbi su poslednji narod u Evropi koji ne mogu da posete svoju crkvu i ne mogu da zapale badnjak. Ne znam kako to može da se pravda i ne znam kako neko može da razmišlja da smanji pristup međunarodne zajednice tamo gde Srbi ne mogu da uđu u crkvu da zapale badnjak. Kome je danas moglo da smeta prisustvo stotinu Đakovčana koji su samo došli da obiđu crkvu i zapale badnjak”, upitao je Vulin.

Ministar Vulin je podsetio da nijedan Božić na Kosovu nije protekao bez incidenata.

“Pre tačno godinu dana ja sam stajao ispred ove policijske stanice i ovde su uhapsili deset srpskih mladića. Do dana današnjeg ne znamo šta je sudbina tog procesa koji se vodio protiv onih koji su ih prebili. Ja sam bio uhapšen ovde za Božić i nemoguće je dočekati Badnji dan i Božić, a da neki Srbin neće biti pretučen, uhapšen i da nijedan autobus neće biti kamenovan”, istakao je ministar.

Vulin je najavio i posetu manastiru Visoki Dečani gde se trenutno nalaze raseljeni Srbi čiji je autobus kamenovan prilikom posete crkve Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021