Vesti
Politika

Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a

Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Pripadnik KFOR-a u Zvečanu (Foto Rojters)

Komanda združenih snaga NATO-a u Napulju je na Tviteru saopštila da su Manč i Ristuča razgovarali i o razmeštanju dodatnih 700 vojnika iz rezervnog bataljona koje je NATO odlučio da pošalje na Kosovo radi normalizacije situacije i obezbeđenja sigurnosti, i o mogućem angažovanju još jednog rezervnog bataljona koji je stavljen u stanje visoke pripravnosti.

Manč je, kako se navodi, "pohvalio dalekovidost i poteze KFOR-a" u sprečavanju težih povreda i gubitaka života tokom nasilja na Kosovu 29. maja kada je došlo do sukoba Srba i vojnika KFOR-a u Zvečanu.

Manč je danas posetio vojnike KFOR-a iz Mađarske i Italije, ranjene 29. maja u Zvečanu dok su izvršavali misiju u skladu sa mandatom koji je Savet bezbednosti UN dodelio KFOR-u radi očuvanja bezbednog okruženja na Kosovu, dodaje se u saopštenju.

Sastao se i sa ambasadorima Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD na Kosovu radi konsultacija o njihovoj podršci povratku dijalogu i prekidu nasilja, piše u objavi.

Posetu je, kako se navodi, okončao pozivom "svim stranama, uključujući one koji su stvorili uslove za nasilje 29. maja, da se uzdrže od daljih neodgovornih odluka i poteza" i da se "umesto toga u dobroj nameri angažuju u diplomatskim pregovorima radi poboljšanja odnosa, u okviru dijaloga uz posredstvo EU".Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023