Vesti
Politika

Komandant KFOR-a: Situacija generalno stabilna, podrška dijalogu

Komandant KFOR-a mađarski brigadni general Ferenc Kajari izjavio je da je situacija na Kosovu generalno stabilna i da ta misija nastavlja da sprovodi svoj mandat.
Komandant KFOR-a: Situacija generalno stabilna, podrška dijalogu
Komandant KFOR-a general major Ferenc Kajari (Foto euronews.rs)

On je kazao da podržava nedavni sporazum postignut u Briselu, a kojim je rešena situacija na severu Kosovu i Metohiji nastala zbog odluke Prištine o registarskim tablicama, prenosi Kosova pres.

Kajari je dodao i da snažno podržava dijalog i druge napore čiji je cilj normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

"To je jedini način da se postigne trajan politički sporazum za region i ključ za stabilnost celog regiona", rekao je Kajari.

Prema njegovim rečima sprovođenje Rezolucije 1244 SB UN je ključno za bezbednost svih zajednica koje žive na Kosovu i za stabilnost u regionu.

"Naravno, pažljivo pratimo situaciju i imamo vidljivo, snažno i agilno prisustvo na terenu širom Kosova. Trenutna situacija je generalno stabilna i KFOR nastavlja da svakodnevno sprovodi svoj mandat, da doprinosi bezbednom okruženju, kao i da doprinosi slobodi kretanja na Kosovu i Metohiji", rekao je on.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022