Vesti
Politika

Komandant Kfora poziva na oprez u izjavama

Komandant Kfora italijanski general Lorenco D’Adario izjavio je da je situacija na Kosovu stabilna i da je bezbednost jedan od neophodnih uslova da se omogući dijalog.
Komandant Kfora poziva na oprez u izjavama
Lorenco D`Adario (Foto Kim)

"Moja procena je da je situacija mirna. Mislim da je retorika i da su pojedine izjave teške. Trebamo vašu pomoć da smirimo situaciju, jer od pojedinih izjava ljudi mogu da postanu taoci situacije. Stoga moramo da budemo izuzetno oprezni u svojim izjavama", rekao je D’Adario u razgovoru sa grupom novinara beogradskih redakcija koji su u dvodnevnoj poseti Kforu.

D’Adario je upozorio da ponekad izjave iz političke sfere mogu da odmognu.

"Zbog toga moram da zamolim sve da budu oprezni šta će da kažu i da razmisle o posledicama. Zamolio bih sve da budu odgovorni o onome što govore i da misle o posledicama", rekao je D’Adario.

Naveo je da će misija Kfora biti promenjena onda kada se steknu uslovi, a takva odluka je isključivo u nadležnosti vođstva NATO-a.

D’Adario kaže da boravak grupe vojnika iz više zemalja, među kojima je bilo i pripadnika vojske Albanije, na severu Kosova nije predstavljala provokaciju. Pojasnio je da se radi o predstavnicima ministarstava odbrane više zemalja koji su nakon zajedničkog susreta obišli most na Ibru severni deo Mitrovice.

"Srbi na severu ne treba da se osećaju ugroženo, već sigurniji kada smo mi na terenu", rekao je D’Adario.

Podvukao je da su vojnici Kfora pripremljeni na sve, ali da on vidi da je trenutno situacija mirna.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022