Vesti
Politika

Komandant Kfora poziva na oprez u izjavama

Komandant Kfora italijanski general Lorenco D’Adario izjavio je da je situacija na Kosovu stabilna i da je bezbednost jedan od neophodnih uslova da se omogući dijalog.
Komandant Kfora poziva na oprez u izjavama
Lorenco D`Adario (Foto Kim)

"Moja procena je da je situacija mirna. Mislim da je retorika i da su pojedine izjave teške. Trebamo vašu pomoć da smirimo situaciju, jer od pojedinih izjava ljudi mogu da postanu taoci situacije. Stoga moramo da budemo izuzetno oprezni u svojim izjavama", rekao je D’Adario u razgovoru sa grupom novinara beogradskih redakcija koji su u dvodnevnoj poseti Kforu.

D’Adario je upozorio da ponekad izjave iz političke sfere mogu da odmognu.

"Zbog toga moram da zamolim sve da budu oprezni šta će da kažu i da razmisle o posledicama. Zamolio bih sve da budu odgovorni o onome što govore i da misle o posledicama", rekao je D’Adario.

Naveo je da će misija Kfora biti promenjena onda kada se steknu uslovi, a takva odluka je isključivo u nadležnosti vođstva NATO-a.

D’Adario kaže da boravak grupe vojnika iz više zemalja, među kojima je bilo i pripadnika vojske Albanije, na severu Kosova nije predstavljala provokaciju. Pojasnio je da se radi o predstavnicima ministarstava odbrane više zemalja koji su nakon zajedničkog susreta obišli most na Ibru severni deo Mitrovice.

"Srbi na severu ne treba da se osećaju ugroženo, već sigurniji kada smo mi na terenu", rekao je D’Adario.

Podvukao je da su vojnici Kfora pripremljeni na sve, ali da on vidi da je trenutno situacija mirna.Ostale vesti

Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD

Polaganjem zakletve Džozef Bajden je zvanično postao 46. predsednik SAD.

  • 20.01.2021
Kurti: Nije mi poznata odluka CIK-a
Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da nije dobio obaveštenje iz Centralne izborne komisije da neće moći da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima na Kosovu, zakazanim za 14. februar.
  • 20.01.2021
Aljbin Kurti neće moći da se kandiduje za poslanika
Aljbinu Kurtiju neće biti dozvoljeno da se kandiduje za poslanika u Skupštini Kosova, potvrdila je Centralna izborna komisija, a piše Ljajmi.
  • 20.01.2021
Đurić na inauguraciji Bajdena
Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić prisustvovaće sutrašnjoj inauguraciji novog predsednika SAD Džozefa Bajdena.
  • 19.01.2021
Vučić: Haradinaj je opasan čovek,
Ramuš Haradinaj je opasan čovek, a "velika Albanija" bila bi pretnja za Srbiju ali i ceo region, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom izjave Haradinaja o referendumu za ujedinjenje Kosova s Albanijom, i istakao da će Srbija imati adekvatan odgovor na to.
  • 19.01.2021
Haradinaj najavljuje referendum za ujedinjenje sa Albanijom
Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj kaže da se zalaže za referendum za ujedinjenje sa Albanijom ako Kosovo ostane na čekanju, neučlanjeno i neintegrisano u EU i druge organizacije.
  • 19.01.2021