Vesti
Politika

Komandant Kfora poziva na oprez u izjavama

Komandant Kfora italijanski general Lorenco D’Adario izjavio je da je situacija na Kosovu stabilna i da je bezbednost jedan od neophodnih uslova da se omogući dijalog.
Komandant Kfora poziva na oprez u izjavama
Lorenco D`Adario (Foto Kim)

"Moja procena je da je situacija mirna. Mislim da je retorika i da su pojedine izjave teške. Trebamo vašu pomoć da smirimo situaciju, jer od pojedinih izjava ljudi mogu da postanu taoci situacije. Stoga moramo da budemo izuzetno oprezni u svojim izjavama", rekao je D’Adario u razgovoru sa grupom novinara beogradskih redakcija koji su u dvodnevnoj poseti Kforu.

D’Adario je upozorio da ponekad izjave iz političke sfere mogu da odmognu.

"Zbog toga moram da zamolim sve da budu oprezni šta će da kažu i da razmisle o posledicama. Zamolio bih sve da budu odgovorni o onome što govore i da misle o posledicama", rekao je D’Adario.

Naveo je da će misija Kfora biti promenjena onda kada se steknu uslovi, a takva odluka je isključivo u nadležnosti vođstva NATO-a.

D’Adario kaže da boravak grupe vojnika iz više zemalja, među kojima je bilo i pripadnika vojske Albanije, na severu Kosova nije predstavljala provokaciju. Pojasnio je da se radi o predstavnicima ministarstava odbrane više zemalja koji su nakon zajedničkog susreta obišli most na Ibru severni deo Mitrovice.

"Srbi na severu ne treba da se osećaju ugroženo, već sigurniji kada smo mi na terenu", rekao je D’Adario.

Podvukao je da su vojnici Kfora pripremljeni na sve, ali da on vidi da je trenutno situacija mirna.



Ostale vesti

Danas sednica Skupštine Kosova za izbor nove vlade

Sednica kosovskog parlameta na kojoj će se glasati o novoj Vladi Kosova, zakazana je za danas u 11 časova. Medijima nije dozvoljeno prisustvo, pa će skupštinska dešavanja pratiti preko kanala Radio televizije Kosova.

  • 03.06.2020
Hoti saopštio imena ministara iz redova DSK
Kandidat za novog premijera Kosova Avdulah Hoti predstavio je listu imena koje je za svoje ministre u novoj kosovskoj vladi predložio Demokratski savez Kosova (DSK), javila je Koha.
  • 02.06.2020
Grenel podneo ostavku na mesto ambasadora SAD u Berlinu
Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel podneo je ostavku na tu funkciju, saopštila je danas ambasada SAD u Berlinu, prenosi Beta.
  • 02.06.2020
Lajčak dobio podršku svih članica EU za nastavak dijaloga
Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak dobio je podršku svih 27 članica Evropske unije za nastavak dijalog između Beograda i Prištine.
  • 02.06.2020
Sutra izjašnjavanje poslanika o novoj vladi
Za sutra u 11:00 časova zakazana je sednica Skupštine o izglasavanju nove vlade, odlučeno je na današnjem sastanku Predsedništva.
  • 02.06.2020
Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020