Vesti
Politika

Komandant KFOR-a: Bez smanjenja broja vojnika u dogledno vreme

Trenutno nema plana za ograničavanje mandata i snage trupa KFOR-a. Sve trupe iz zemalja koje čine KFOR su posvećene da doprinesu osobljem i potpuno sposobnim jedinicama u skladu sa trenutnim brojevima, rekao je za RTV Kim novoimenovani komadant ove vojne misije na Kosovu general-major Franko Federići.
Komandant KFOR-a: Bez smanjenja broja vojnika u dogledno vreme
General-major Franko Federići na ceremoniji preuzimanja dužnosti (Foto KFOR)

Najdugotrajnija NATO misija trenutno se na Kosovu oslanja na fleksibilne snage od 3.500 vojnika koje je obezbedilo 27 nacija.

"Bilo koja odluka o drugačijoj snazi KFOR-a zavisi od Severnoatlantskog saveza u Briselu. Još jednom, trenutno nema planova za modifikaciju ili smanjenje misije KFOR-a. Siguran sam da će sve biti u skladu sa situacijom na terenu. Operacija (misija) KFOR-a nije zasnovana na vremenu, već na okolnostima (na terenu). To znači da će svaka buduća odluka Severnoatlantskog saveza biti doneta na osnovu stanja na terenu", rekao je na vituelnom okruglom stolu sa novinarima kosovskih medija 25. komandant KFOR-a.

General-major Federići je 13. novembra preuzeo dužnost od zemljaka i kolege po činu Mikelea Risija. Ovo mu je prva misija na Kosovu na kom je kratko boravio 2014. godine. Još uvek se nije susreo sa političkim predstavnicima kosovskih Srba.

"U prvoj nedelji mandata koncentrisao sam se na razgovor sa premijerom Hotijem. Imao sam i sastanke sa ambasadorima Kvinte. Ja sam vojni komandant i u prve dve nedelje prioritet mi je bio da posetim trupe na terenu. Naravno da planiram da se susretnem sa svim ministrima u trenutnoj Vladi Kosova i nadam se da ću to uspeti u narednom periodu. Moja namera je da razgovaram sa svima", rekao je on.

Upitan do kada će KFOR obezbeđivati Visoke Dečane, komandant KFOR-a je odgovorio:

"KFOR zaista obraća puno pažnje na religijsko nasleđe. Vi znate da su na samom početku (misije) vojnici KFOR-a čuvali, mislim, oko 19 religijskih objekata. U proteklih 20 godina uspeli smo da napravimo puno koraka napred po pitanju sigurnosti i uspeli smo da sačuvamo ta mesta. Kao što sam vam već rekao, svaki korak, novi ili dodatni zadatak za KFOR je zasnovan na uslovima. Ne mogu da predvidim kada, ali verujem u put napred za sve i svakoga" bio je kratak general-major Franko Federići.

On je naglasio da je trenutna bezbednosna situacija na Kosovu stabilna i da nema znakova njenog ugrožavanja.

"Naši timovi za vezu su svakodnevno na terenu, sprovodimo više od 200 patrola dnevno. Ne primećujemo nikakve promene po pitanju bezbednosti na Kosovu. Nema indikatora koji bi ukazivali na promenu bezbednosne situacije", zaključio je komandant KFOR-a.

KFOR ne sprovodi samo tipične vojne aktivnosti, mnogi projekti misije jesu i biće sprovođeni kako bi se podržale sve institucije i zajednice na Kosovu, a posebno one organizacije koje se brinu o najugroženijim delovima društva, kao i oni koji promovišu obrazovanje i međunacionalni suživot. KFOR će nastaviti da podržava lokalne institucije u borbi protiv kovida-19 i unapređuje zaštitu svojih vojnika.Ostale vesti

Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021
Milion evra za nadoknadu štete od poplava
Tehnička Vlada Kosova izdvojila je milion evra za nadoknadu štete nastale na stambenim zgradama kao rezultat poplava koje su zahvatile Kosovo u prvoj nedelji januara.
  • 21.01.2021
EK se oglasila povodom izjave Ramuša Haradinaja
Iz Evropske komisije su povodom poziva Ramuša Haradinaja na stvaranje "velike Albanije" za Tanjug poručili da politički lideri u regionu moraju da promovišu dobrosusedske odnose i da se pridržavaju evropskih vrednost.i
  • 21.01.2021
Kurti: Ne povlačim se sa liste kandidata za poslanike
Predsedavajući pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da lista kandidata za poslanike te stranke za izbore ostaje onakva kao što je i predata, sa njim na čelu.
  • 21.01.2021
Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD

Polaganjem zakletve Džozef Bajden je zvanično postao 46. predsednik SAD.

  • 20.01.2021
Kurti: Nije mi poznata odluka CIK-a
Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da nije dobio obaveštenje iz Centralne izborne komisije da neće moći da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima na Kosovu, zakazanim za 14. februar.
  • 20.01.2021