Vesti
Politika

Koliko je Kosovo tema izborne kampanje?

Nekoliko kandidata i predstavnika stranaka koji će se boriti za vlast u Srbiji na izborima 3. aprila posetilo je Kosovo tokom kampanje. Pojedini su boravili u nenajavljenoj poseti za koje nisu znali ni mediji, a ni građani, dok su oni koji su na vlasti svoju trenutnu poziciju i dolazak na Kosovo koristili i za kampanju. Kosovo kao tema jeste zastupljena među učesnicima izbora, ali ne kao ranijih godina, smatraju Đorđe Vukadinović i Milica Andrić Rakić.
Koliko je Kosovo tema izborne kampanje?
Sa nedavnih protesta u Gračanici (Foto Kim)

Na Kosovu je najpre boravio Zdravko Ponoš, predsednički kandidat Ujedinjeni za pobedu Srbije. Kako smo saznali iz beogradskih medija, bivši general je obišao Prištinu i Prizren, bez prisustva novinara i građana srpske nacionalnosti. Sutradan je iz Ponoševog tima našoj redakciji odgovoreno da je u pitanju bila privatna poseta. 

U međuvremenu je u Gračanici boravio Vuk Jeremić koji, iako se nije kandidovao, deo ujedinjene opozicije. Kako nam je rekao ispred manastira Gračanica i on je ovde došao u privatnu posetu prijateljima.

Na Kosovu je boravio i Petar Petković, koristeći svoju trenutnu poziciju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Ipak, kadar SNS-a je iskoristio priliku da meštanima u opštini Štrpce obeća čistu pijaću vodu, a građanima Zubinog Potoka i Gračanice „mir i stabilnost“, što je inače, glavna poruka u izbornoj kampanji Aleksandra Vučića. Predsednički kandidat SNS-a nije ovoga puta dolazio na Kosovo, ali su njemu u Beograd odlazili Srbi sa Kosova i to zbog nemogućnosti da se na Kosovu glasa na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

Milica Đurđević Stamenkoviski iz koalicije Zavetnici stigla je 17. marta samo do Jarinja. Kako je objasnila u video poruci, ulazak na Kosovo joj nije omogućen zbog „podrivanja ustavnog poretka Republike Kosovo“.

I Miloš Jovanović iz koalicije NADA je obišao Prizren i to baš na godišnjicu početka NATO bombardovanja. Kao i Ponoš, i Jovanović je iz "carkog grada" poslao samo video poruku. Nije, međutim, objavljeno da li je Jovanović obišao nekoliko Srba koji žive u ovom gradu, pošto ni mediji nisu bili obavešteni o njegovom dolasku.

Komentarišući dolaske više predsedničkih kandidata i lidera stranaka na Kosovo politički analitičar Đorđe Vukadinović u izjavi za RTV Kim podseća da se za pojedine saznalo da su na Kosovu bili tek pošto su se vratili u Beograd.

„I oni koji su bili, i oni koji nisu bili, u suštini nisu imali Bog zna šta da ponude u ovom trenutku kosovskim Srbima, niti da nešto spektakularno obećaju. Ne samo građanima Kosova i Metohije, nego ni građanima Srbije po pitanju KiM“, kaže on.

Milica Andrić Rakić, projektna menadžerka Nove društvene inicijative, veruje da su posete pojedinih predsedničkih kandidata bile nenajavljene zbog mogućnosti da se preduprede neprijatnosti koju su na Kosovu doživljavali prethodni opozicioni lideri.

„Mislim da je (razlog) to iskustvo pređašnjih poseta opozicionih lidera koji su doživeli neprijatnosti od pojedinih delova lokalniog stanovništva. Mislim da je to bio pokušaj da se takav scenario predupredi, da se ne organizuju određene grupe koje bi pravile probleme zbog njihove posete, kao što smo imali scene iz Gračanice, pre nekoliko godina. Mislim da je to razlog zbog čega se nisu sastajali sa građanima i zbog čega nisu mnogo unapred promovisali svoje posete“, kazala je ona.

Ipak, ne može se reći da Kosovo nije tema izborne kampanje u Srbiji, ali ona nije dobila prostora koliko realno zaslužuje, kaže Vukadinović. On smatra da je aktuelna kriza u Ukrajini jedan od razloga za to, dok je drugi razlog to što kandidati nemaju šta da ponude.

„Mislim da ni vlasti, ni opoziciji nije preterano odgovaralo da se ta tema bog zna kako aktuelizuje. Niti je vlast bila tako uspešna kao što načelno govori u rešavanju problema ili jačanju pozicija na temi Kosova i Metohije, niti opozicija ima naročite alternative ili naročite predloge kako bi ona te stvari rešila bolje. Mislim da je to glavniji razlog što KiM nije toliko prisutna u ovoj našoj tekućoj predizbornoj kampanji“, kazao je Vukadinović u izjavi za RTV Kim.

Andrić Rakić se slaže da je Kosovo zastupljeno kao tema i u ovoj izbornoj kampanji.

„Možda ne kao prethodnih godina, ali je ima. Mediji i dalje forsiraju donekle to pitanje. Jako im je bitan stav predsedničkih kandidata - da li bi priznali Kosovo ili ne. Meni to malo počinje da smeta, nije da je to toliko jednostavno i bitno da li predsednik želi da prizna Kosovo. Takav akt bi zahtevao više od volje predsednika i predsedničkog kandidata. Podrazumevao bi izmenu Ustava i na desetine zakona u Srbiji koji uređuju nešto na teritoriji Kosova i Metohije. To bi zaista bio mnogo složeniji proces. Iako je ima nešto manje nego prethodnih godina, meni ne smeta što je to tako, jer to zaista više nije formativna tema za srpske izbore. Nije da Srbiji manjka vrlo ozbiljnijih i teških tema koje takođe treba da se pokreću u javnom prostoru“, rekla je ona.

Đorđa Vukadinovića raduje što, kako kaže, u ovoj izbornoj kampanji nijedan predsednički kandidat nije rekao da će priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

„Mislim da to govori o jednom malom koraku napred kada je u pitanju stanje svesti u Srbiji. Koliko su iskreni u tome - možemo da raspravljamo, ali definitivno nema nijednog predsedničkog kandidata, čak i kandidata građanske orijentacije koji su eksplicitno rekli da podržavaju nezavisnost Kosova i Metohije“, kazao je Vukadinović.

Srbi sa Kosova ovoga puta neće moći da glasaju na biračkim mestima u svojim sredinama jer institucije u Prištini za to nisu pokazale volju. Ipak, za ovdašnje birače biće otvoreni birački centri u Kuršumliji, Bujanovcu, Raški, Tutinu. Očekuje se da zbog ove činjenice, Srbi sa Kosova neće izaći na glasanje u velikom broju, pa njihovi glasovi neće ni presudno uticati na ishod izbora. Možda je i to jedan od razloga što Kosova nema previše u kampanji?Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022