Vesti
Politika

Koje je sve sankcije EU uvela Rusiji?

Posle napada Rusije na Ukrajinu Evropska unija i njene države clanice su Moskvi uvele brojne sankcije koje sežu od finansija, preko energetike i tehnologije, pa do sporta i kulture.
Koje je sve sankcije EU uvela Rusiji?
U sredu (juče) je stupila na snagu odluka EU o isključenju sedam ruskih banaka iz sistema komunikacije u međunarodnom bankarskom plaćanju Swift. Među tim bankama je i druga po veličini ruska banka VTB. (Foto Christian Charisius/dpa)

Koje su sve sankcije uvedene?

Sankcije protiv finansijskih institucija:

Zamrznuta je kompletna imovina ruske centralne banke u Evropskoj uniji. To treba da spreči finansiranje rata koji u Ukrajini vodi predsednik Rusije Vladimir Putin. Zabranjene su i sve transakcije sa tom bankom. Prema podacima EU, blokirano je oko polovine finansijskih rezervi rurske centralne banke.

U sredu je, uz to, stupila na snagu i odluka EU o isključenju sedam ruskih banaka iz sistema komunikacije u međunarodnom bankarskom plaćanju Swift, iako sa prelaznim rokom od deset dana.

Među tim bankama je i druga po veličini ruska banka VTB. Cilj je isključivanje tih institucija iz međunarodnih finansijskih tokova. Tu je odluku EU donela zajedno sa SAD, Kanadom i Velikom Britanijom. Preduzeti su koraci i protiv prodaje ruskih državnih obveznica.

Sankcije protiv energetskog sektora:

EU je zabranila prodaju, isporuku i proliferaciju ili izvoz određenih dobara i tehnologija za rafinisanje nafte. Ograničene su i uslužne delatnosti u tom sektoru. Rusiji treba uskratiti svaku mogućnost za modernizaciju rafinerija nafte.

Sankcije protiv saobraćajnog sektora:

Unija je zabranila i izvoz dobara, tehnologija i usluga ruskoj vazduhoplovnoj i svemirskoj industriji. U to spadaju avioni, rezervni delovi i oprema za ruske vazduhoplovne kompanije. Tri četvrtine ruskih putničkih aviona proizvodi se u EU, SAD i Kanadi.

Istovremeno, u svim zemljama EU zatvoren je i vazdušni prostor za sve ruske avione. Ruska državna aviokompanija Aeroflot i ruski privatni avioni ne mogu da sleću ni u Velikoj Britaniji. Ruskim brodovima preti i zabrana uplovljavanja u evropske luke.

Sankcije u oblasti tehnologije:

EU je zabranila i da se određena roba i tehnologije sa Zapada izvoze u Rusiju. To se odnosi na mikroprocesore, ili opremu potrebnu za proizvodnju mikročipova. Izvoz visoke tehnologije u Rusiju zabranile su i SAD.

Dodatne mere uključuju i odluku nemačke vlade da suspenduje takozvane garancije Hermes za naplatu potraživanja, što je i nemačkim firmama otežalo poslovanje sa Rusijom, nezavisno da li je reč o poslovanju u oblastima pod sankcijama.

Sankcije protiv medija:

Od srede je u EU zabranjeno emitovanje ruskih državnih medija RT i Sputnjik. Ta mera već je bila najavljena, a sada je stupila na snagu.

Sankcije protiv političara, poslovnih ljudi i tajkuna:

EU je zamrznula imovinu ruskih oligarha i osoba iz okruženja predsednika Vladimira Putina i ograničila njihovu slobodu putovanja.

Meta tih sankcija su, između ostalih, i portparol Kremlja Dmitrij Peskov i suvlasnik nemačkog turističkog giganta TUI Aleksej Mordašov. Sankcijama EU pridružila se i Švajcarska, koja je takođe zamrznula imovinu svih preduzeća i pojedinaca sa spiska Unije.

Sankcije u sportu:

Svetska i evropska fudbalska federacija FIFA i UEFA izbacile su Rusiju iz svih takmičenja. To znači da ruska reprezentacija neće moći ni na svetski šapionat u Kataru. UEFA je istovremeno prekinula saradnju sa ruskim sponzorom, energetskim gigantom Gaspromom, a to je učinio i nemački drugoligaš Šalke 04. Sankt Petersburgu je oduzeto domaćinstvo ovogodišnjeg finala Lige šampiona i ruski Grand pri Formule 1 se neće održati u Sočiju.

Međunarodni olimpijski komitet je odlučio da ruskim i beloruskim sportistima zabrani učešće na svim međunarodnim nadmetanjima. Isto važi za prisustvo ruskih funkcionera sportskim događajima.

Sankcije u kulturi:

Na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije u Torinu neće biti predstavnika Rusije, a Kraljevska opera u Londonu je otkazala gostovanje ansambla moskovskog Boljšoj teatra.

Nemačka Fondacija za prusko kulturno nasleđe zaledila je saradnju sa ruskim institutima, a Nemačka služba za akademsku razmenu (DAAD) takođe je ograničila saradnju sa partnerima iz Rusije. Gradonačelnik Minhena smenio je Putinovog prijatelja Valerija Gergijeva sa mesta šefa gradske filharmonije.Ostale vesti

London pozvao Prištinu da ukloni specijalce sa severa Kosova
London poziva vladu Kosova da ukloni specijalne policijske jedinice iz opština na severu, a da novoizabrani gradonačelnici obavljaju dužnost sa alternativnih lokacija, rekao je ministar spoljnih poslova Endru Mičel u britanskom parlamentu.
  • 06.06.2023
Lajčak i Ekobar: Deeskalacija situacije, hitni izbori i povratak dijalogu

"Nažalost, vratili smo se u Prištinu da se bavimo situacijom na severu, umesto normalizacijom odnosa, i to nije dobra vest. Ovde smo u ime EU i SAD zajedno sa mojim kolegom i prijateljem Gabrijelom (Eskobarom) da pomognemo da se pronađe rešenje za situaciju na severu. Predstavili smo predlog u ime međunarodne zajednice koji sadrži tri elementa, prvo - deeskalaciju situacije na terenu, drugo - brzo nove izbore na severu, i treće - povratak dijalogu i procesu normalizacije", rekao je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

  • 05.06.2023
Lajčak i Eskobar u Prištini
Specijalni izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar stigli su u zgradu Vlade Kosova u Prištini.
  • 05.06.2023
Slađana Pantović imenovana za potpredsednicu opštine Zvečan
Slađana Pantović imenovana je danas za potpredsednicu opštine Zvečan. Odluku je potpisao gradonačelnik  Iljir Peci.
  • 05.06.2023
Turski specijalci stigli na Kosovo u pomoć KFOR-u
Pripadnici turskog bataljona komandosa, čije je slanje zatražio NATO, stigao je na Kosovo zbog nedavnog pogoršanja bezbednosne situacije, javila je agencija Asošiejted pres.
  • 05.06.2023
Stano: EU spremna da sazove susret Vučića i Kurtija ako se smanji napetost na Kosovu
Evropska unija (EU) je spremna da sazove sastanak lidera Srbije i Kosova pod uslovom da se učine opipljivi koraci na smanjivanju zaoštravanja na Kosovu.
  • 05.06.2023