Vesti
Politika

Koje je sve sankcije EU uvela Rusiji?

Posle napada Rusije na Ukrajinu Evropska unija i njene države clanice su Moskvi uvele brojne sankcije koje sežu od finansija, preko energetike i tehnologije, pa do sporta i kulture.
Koje je sve sankcije EU uvela Rusiji?
U sredu (juče) je stupila na snagu odluka EU o isključenju sedam ruskih banaka iz sistema komunikacije u međunarodnom bankarskom plaćanju Swift. Među tim bankama je i druga po veličini ruska banka VTB. (Foto Christian Charisius/dpa)

Koje su sve sankcije uvedene?

Sankcije protiv finansijskih institucija:

Zamrznuta je kompletna imovina ruske centralne banke u Evropskoj uniji. To treba da spreči finansiranje rata koji u Ukrajini vodi predsednik Rusije Vladimir Putin. Zabranjene su i sve transakcije sa tom bankom. Prema podacima EU, blokirano je oko polovine finansijskih rezervi rurske centralne banke.

U sredu je, uz to, stupila na snagu i odluka EU o isključenju sedam ruskih banaka iz sistema komunikacije u međunarodnom bankarskom plaćanju Swift, iako sa prelaznim rokom od deset dana.

Među tim bankama je i druga po veličini ruska banka VTB. Cilj je isključivanje tih institucija iz međunarodnih finansijskih tokova. Tu je odluku EU donela zajedno sa SAD, Kanadom i Velikom Britanijom. Preduzeti su koraci i protiv prodaje ruskih državnih obveznica.

Sankcije protiv energetskog sektora:

EU je zabranila prodaju, isporuku i proliferaciju ili izvoz određenih dobara i tehnologija za rafinisanje nafte. Ograničene su i uslužne delatnosti u tom sektoru. Rusiji treba uskratiti svaku mogućnost za modernizaciju rafinerija nafte.

Sankcije protiv saobraćajnog sektora:

Unija je zabranila i izvoz dobara, tehnologija i usluga ruskoj vazduhoplovnoj i svemirskoj industriji. U to spadaju avioni, rezervni delovi i oprema za ruske vazduhoplovne kompanije. Tri četvrtine ruskih putničkih aviona proizvodi se u EU, SAD i Kanadi.

Istovremeno, u svim zemljama EU zatvoren je i vazdušni prostor za sve ruske avione. Ruska državna aviokompanija Aeroflot i ruski privatni avioni ne mogu da sleću ni u Velikoj Britaniji. Ruskim brodovima preti i zabrana uplovljavanja u evropske luke.

Sankcije u oblasti tehnologije:

EU je zabranila i da se određena roba i tehnologije sa Zapada izvoze u Rusiju. To se odnosi na mikroprocesore, ili opremu potrebnu za proizvodnju mikročipova. Izvoz visoke tehnologije u Rusiju zabranile su i SAD.

Dodatne mere uključuju i odluku nemačke vlade da suspenduje takozvane garancije Hermes za naplatu potraživanja, što je i nemačkim firmama otežalo poslovanje sa Rusijom, nezavisno da li je reč o poslovanju u oblastima pod sankcijama.

Sankcije protiv medija:

Od srede je u EU zabranjeno emitovanje ruskih državnih medija RT i Sputnjik. Ta mera već je bila najavljena, a sada je stupila na snagu.

Sankcije protiv političara, poslovnih ljudi i tajkuna:

EU je zamrznula imovinu ruskih oligarha i osoba iz okruženja predsednika Vladimira Putina i ograničila njihovu slobodu putovanja.

Meta tih sankcija su, između ostalih, i portparol Kremlja Dmitrij Peskov i suvlasnik nemačkog turističkog giganta TUI Aleksej Mordašov. Sankcijama EU pridružila se i Švajcarska, koja je takođe zamrznula imovinu svih preduzeća i pojedinaca sa spiska Unije.

Sankcije u sportu:

Svetska i evropska fudbalska federacija FIFA i UEFA izbacile su Rusiju iz svih takmičenja. To znači da ruska reprezentacija neće moći ni na svetski šapionat u Kataru. UEFA je istovremeno prekinula saradnju sa ruskim sponzorom, energetskim gigantom Gaspromom, a to je učinio i nemački drugoligaš Šalke 04. Sankt Petersburgu je oduzeto domaćinstvo ovogodišnjeg finala Lige šampiona i ruski Grand pri Formule 1 se neće održati u Sočiju.

Međunarodni olimpijski komitet je odlučio da ruskim i beloruskim sportistima zabrani učešće na svim međunarodnim nadmetanjima. Isto važi za prisustvo ruskih funkcionera sportskim događajima.

Sankcije u kulturi:

Na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije u Torinu neće biti predstavnika Rusije, a Kraljevska opera u Londonu je otkazala gostovanje ansambla moskovskog Boljšoj teatra.

Nemačka Fondacija za prusko kulturno nasleđe zaledila je saradnju sa ruskim institutima, a Nemačka služba za akademsku razmenu (DAAD) takođe je ograničila saradnju sa partnerima iz Rusije. Gradonačelnik Minhena smenio je Putinovog prijatelja Valerija Gergijeva sa mesta šefa gradske filharmonije.Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022