Vesti
Politika

Koha: "Vruća jesen" u Skupštini

Predsedništvo Skupštine Kosova održaće danas prvi sastanak jesenjeg zasedanja.
Koha:
Skupština Kosova (Foto Kim)

Prema pisanju lista Koha ditore glavne teme ove jeseni u parlamentu Kosova biće sporazumi postignuti u dijalogu sa Srbijom, posebno Zajednica srpskih opština, ali i transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage na Kosova.

Kancelarija premijera, zatražila je u petak da se na prvoj skupštinskoj sednici ove jeseni poslanici informišu o sporazumima postignutim 25. avgusta u Briselu u okviru dijaloga između Prištine i Beograda.

Premijer Kosova Isa Mustafa takođe je ukazao na to da treba da se pronađe rešenje za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova.

„Ja radim naporno sa svima da se pronađu rešenja za transformaciju BSK-a. Samo tokom proteklih deset dana imali smo pet sastanaka sa koalicionim partnerima i međunarodnim akterima da se nađu rešenja“, rekao je Mustafa.

Inače, prema dnevnom redu prve sednice predsedništva Skupštine koja bi trebalo da počne danas od 11 časova, predviđene su dve tačke, usvajanje zapisnika sa prethodne sednice i priprema za prvu sednicu plenuma za početak jesenjeg zasedanja.Ostale vesti

Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022