Vesti
Politika

Koha: "Vruća jesen" u Skupštini

Predsedništvo Skupštine Kosova održaće danas prvi sastanak jesenjeg zasedanja.
Koha:
Skupština Kosova (Foto Kim)

Prema pisanju lista Koha ditore glavne teme ove jeseni u parlamentu Kosova biće sporazumi postignuti u dijalogu sa Srbijom, posebno Zajednica srpskih opština, ali i transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage na Kosova.

Kancelarija premijera, zatražila je u petak da se na prvoj skupštinskoj sednici ove jeseni poslanici informišu o sporazumima postignutim 25. avgusta u Briselu u okviru dijaloga između Prištine i Beograda.

Premijer Kosova Isa Mustafa takođe je ukazao na to da treba da se pronađe rešenje za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova.

„Ja radim naporno sa svima da se pronađu rešenja za transformaciju BSK-a. Samo tokom proteklih deset dana imali smo pet sastanaka sa koalicionim partnerima i međunarodnim akterima da se nađu rešenja“, rekao je Mustafa.

Inače, prema dnevnom redu prve sednice predsedništva Skupštine koja bi trebalo da počne danas od 11 časova, predviđene su dve tačke, usvajanje zapisnika sa prethodne sednice i priprema za prvu sednicu plenuma za početak jesenjeg zasedanja.Ostale vesti

Lajčak sa Fon Kramon i evroparlamentarcima o dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak razgovarao je sa Violom fon Kramon i članovima Vili Brant grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu o dijalogu Beograda i Prištine i zahvalio im se na saradnji, odnosno podršci.
  • 07.02.2023
Ugljanin za prava Bošnjaka u Srbiji po modelu koji se traži za Srbe na Kosovu
Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka, uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem je komentarisao evropski predlog (francusko-nemački) sporazuma o Kosovu i položaj Bošnjaka u Srbiji.
  • 07.02.2023
Antonijević: Kontraproduktivno da javnost zna detalje predloga sporazuma
Posle jučerašnje posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka Prištini, kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je da prihvata francusko-nemački predlog o sveobuhvatnom sporazumu. Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je - posle sinoćnjeg sastanka sa Lajčakom - samo napisao: Razgovor je bio otvoren i prijateljski. Ko je sada na potezu?
  • 07.02.2023
Vučić: Ne vidim da su izbori dobro rešenje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne vidi da su izbori dobro rešenje za Srbiju i da "imamo mnogo važnih stvari koje moramo da uradimo da bi građani leto i zimu mogli da dočekaju na najbolji mogući način".
  • 07.02.2023
Da li će Kurtijevo prihvatanje evropskog predloga išta promeniti?
Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer pozdravio je, kako je naveo na Tviteru, odluku Kosova da u principu prihvati predlog Evropske unije. Ova reakcija ambasadora Sjedinjenih Američkih Držana usledila je nakon što je premijer Kosova Aljbin Kurti posle razgovora sa Miroslavom Lajčakom saopštio da prihvata predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.
  • 07.02.2023
Osmani u Podgorici: Srbija jedina u regionu ne želi dobre odnose s Kosovom
Predsednica Kosova Vljosa Osmani ocenila je da je Srbija jedina država regiona koja "ne želi dobre međususedske odnose" s Kosovom, te da se Rusija preko Beograda meša u unutrašnje stvari zemlje na čijem je čelu.
  • 07.02.2023