Vesti
Politika

Koha: Vlada Kosova nemoćna da vrati “Srpsku”

Vlada Kosova “pokazuje nemoć” prema listi “Srpska” koja već mesec dana ne učestvuje u radu institucija, piše prištinska štampa.
Koha: Vlada Kosova nemoćna da vrati “Srpsku”
Zgrada Vlade Kosova (Foto Slobodna Evropa)

Portparol kosovske vlade Arban Abraši izjavio je za “Koha ditore” da je Mustafa u vezi smene sprskog ministara Jablanovića “dao rešenje i da to poglavlje pripada prošlosti”.

“U istom duhu, mi aktuelno zamrzavanje funkcije srpskih ministra i poslanika vidimo kao prolaznu stvar. Srpski zvaničinici imaju političku odgovornost na svakom nivou. Efikasan rad je pre svega u interesu onih koje oni predstavljaju i u interesu Kosova”, rekao je on.

Analitičar Dren Doli smatra da premijeru ne treba mnogo razloga da razreši i zameni ministre s obzirom na to da “srpski ministri ne pokazuju spremnost da služe vladi Kosova”.

Predstavnici opozicije ocenjuju da Srpska lista svim snagama pokušava da se bori protiv kosovske “države”, a pokret “Samoopredeljenje” smatra da ona i ne treba da bude deo kosovskih institucija, jer, kako tvrdi poslanica ove partije Aida Derguti, “direktno predstavlja interese vlade Srbije”.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023