Vesti
Politika

Koha: Tači želi kontrolu nad dijalogom

Kosovski predsednik Hašim Tači se "sprema da preuzme komandu nad dijalogom" sa Beogradom, piše danas prištinski "Koha ditore".
Koha: Tači želi kontrolu nad dijalogom
Hašim Tači (Foto Kim)

Neimenovani izvori su rekli tom listu da će Tači uskoro uključiti u svoj tim Bljerima Šalju, poslanika u kosovskoj skupštini i vladinog koordinatora za pregovore sa Beogradom.

Tačijev kabinet i Šalja nisu hteli da komentarišu ove navode, dok analitičari u Prištini kažu da se, imajući u vidu zastoj u procesu pregovora kada je Tači bio kosovski premijer, ne može očekivati značajan napredak, čak ni ako dijalog Beograda i Prištine bude vođen na nivou predsednika.

"Koha ditore" takođe podseća da se Tači nedavno na seminaru NATO u Prištini zalagao za podizanje dijaloga na drugi nivo.

"Kosovo je spremno i želi da dijalog bude podignut na drugi nivo i ima drugačiji kvalitet", rekao je tada Tači.Ostale vesti

Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020