Vesti
Politika

Koha: Predstavnici institucija nespremno čekaju nastavak dijaloga

Predstavnici centralnih institucija, za razliku od Vlade i predsednika Srbije, nespremno čekaju nastavak dijalog sa Beogradom, piše prištinski list "Koha ditore" i prenosi tvrdnje analitičara da će kosovski zvaničnici "prihvatiti sve kompromise".
Koha: Predstavnici institucija nespremno čekaju nastavak dijaloga
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

"Srbija će ovog meseca početi unutrašnji dijalog o Kosovu, a Vlada i Kancelarija predsednika u Beogradu najavili su da će u tu svrhu formirati zajedničku radnu grupu. U međuvremenu, iz nove vlade u Prištini i Kancelarije predsednika rekli su samo da nameravaju pomeriti dijalog u drugu fazu, ali da tek treba da utvrde platformu", konstatuje prištinski list.

Politički eksperti u Prištini tvrde da bi od Kosova moglo biti zatraženo da prihvati velike kompromise u novoj fazi dijaloga.

Beljulj Bećaj smatra da "ako se dijalog nastavi sa istim sastavom i istim modelom, koji će na kraju predvoditi Hašim Tači, Kosovo će prihvatiti sve kompromise".

Kosovski političari se za nastak dijaloga pripremaju tako što pozivaju SAD da se aktivno uključi u taj proces.
Kosovski ministar inostranih poslova Bedžet Pacoli kaže da je neophodno učešće SAD u dijalogu i da je "nezamislivo postizanje konačnog sporazum Kosova i Srbije bez direktnog uključivanja SAD".

Prištinska štampa prenosi stav Dejvida Filipsa iz Instituta za istraživanje ljudskih prava Univerziteta Kolumbija, da bi dijalog između Prištine i Beograda "trebalo da rezultira priznavanjem Kosova od strane Srbije".

I Filips tvrdi da SAD treba da budu uključene u dijalog u Briselu, i da ako se Vašington ne uključi, proces bi mogao da propadne, jer bi se u tom slučaju nastavili animoziteti.

"Ako SAD ne popune ovaj prostor u regionu Balkana, ruska neoimperijalistička politika ili islamska neootomanska politika Turske, pokušaće da popune prazninu", rekao je Filips.Ostale vesti

Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao američki izaslanik Ričard Grenel, ali da tamo neće biti lako.

  • 14.08.2020
Hoti potvrdio sastanak u Vašingtonu
Premijer Kosova Avdulah Hoti, potvrdio je da će 2. septembra u Vašingtonu biti održan sastanak sa zvaničnicima Beograda. On je naveo i da će tema razgovora biti ekonomija.
  • 14.08.2020
Predstavnici Beograda i Prištine u Vašingtonu 2. septembra
Lideri Beograda i Prištine sastaće se u Beloj kući 2. septembra, objavio je na Tviteru izaslanik Bele kuće za dijalog Ričard Grenel.
  • 14.08.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020