Vesti
Politika

Koha: Predstavnici institucija nespremno čekaju nastavak dijaloga

Predstavnici centralnih institucija, za razliku od Vlade i predsednika Srbije, nespremno čekaju nastavak dijalog sa Beogradom, piše prištinski list "Koha ditore" i prenosi tvrdnje analitičara da će kosovski zvaničnici "prihvatiti sve kompromise".
Koha: Predstavnici institucija nespremno čekaju nastavak dijaloga
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

"Srbija će ovog meseca početi unutrašnji dijalog o Kosovu, a Vlada i Kancelarija predsednika u Beogradu najavili su da će u tu svrhu formirati zajedničku radnu grupu. U međuvremenu, iz nove vlade u Prištini i Kancelarije predsednika rekli su samo da nameravaju pomeriti dijalog u drugu fazu, ali da tek treba da utvrde platformu", konstatuje prištinski list.

Politički eksperti u Prištini tvrde da bi od Kosova moglo biti zatraženo da prihvati velike kompromise u novoj fazi dijaloga.

Beljulj Bećaj smatra da "ako se dijalog nastavi sa istim sastavom i istim modelom, koji će na kraju predvoditi Hašim Tači, Kosovo će prihvatiti sve kompromise".

Kosovski političari se za nastak dijaloga pripremaju tako što pozivaju SAD da se aktivno uključi u taj proces.
Kosovski ministar inostranih poslova Bedžet Pacoli kaže da je neophodno učešće SAD u dijalogu i da je "nezamislivo postizanje konačnog sporazum Kosova i Srbije bez direktnog uključivanja SAD".

Prištinska štampa prenosi stav Dejvida Filipsa iz Instituta za istraživanje ljudskih prava Univerziteta Kolumbija, da bi dijalog između Prištine i Beograda "trebalo da rezultira priznavanjem Kosova od strane Srbije".

I Filips tvrdi da SAD treba da budu uključene u dijalog u Briselu, i da ako se Vašington ne uključi, proces bi mogao da propadne, jer bi se u tom slučaju nastavili animoziteti.

"Ako SAD ne popune ovaj prostor u regionu Balkana, ruska neoimperijalistička politika ili islamska neootomanska politika Turske, pokušaće da popune prazninu", rekao je Filips.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021