Vesti
Politika

Koha: Predstavnici institucija nespremno čekaju nastavak dijaloga

Predstavnici centralnih institucija, za razliku od Vlade i predsednika Srbije, nespremno čekaju nastavak dijalog sa Beogradom, piše prištinski list "Koha ditore" i prenosi tvrdnje analitičara da će kosovski zvaničnici "prihvatiti sve kompromise".
Koha: Predstavnici institucija nespremno čekaju nastavak dijaloga
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

"Srbija će ovog meseca početi unutrašnji dijalog o Kosovu, a Vlada i Kancelarija predsednika u Beogradu najavili su da će u tu svrhu formirati zajedničku radnu grupu. U međuvremenu, iz nove vlade u Prištini i Kancelarije predsednika rekli su samo da nameravaju pomeriti dijalog u drugu fazu, ali da tek treba da utvrde platformu", konstatuje prištinski list.

Politički eksperti u Prištini tvrde da bi od Kosova moglo biti zatraženo da prihvati velike kompromise u novoj fazi dijaloga.

Beljulj Bećaj smatra da "ako se dijalog nastavi sa istim sastavom i istim modelom, koji će na kraju predvoditi Hašim Tači, Kosovo će prihvatiti sve kompromise".

Kosovski političari se za nastak dijaloga pripremaju tako što pozivaju SAD da se aktivno uključi u taj proces.
Kosovski ministar inostranih poslova Bedžet Pacoli kaže da je neophodno učešće SAD u dijalogu i da je "nezamislivo postizanje konačnog sporazum Kosova i Srbije bez direktnog uključivanja SAD".

Prištinska štampa prenosi stav Dejvida Filipsa iz Instituta za istraživanje ljudskih prava Univerziteta Kolumbija, da bi dijalog između Prištine i Beograda "trebalo da rezultira priznavanjem Kosova od strane Srbije".

I Filips tvrdi da SAD treba da budu uključene u dijalog u Briselu, i da ako se Vašington ne uključi, proces bi mogao da propadne, jer bi se u tom slučaju nastavili animoziteti.

"Ako SAD ne popune ovaj prostor u regionu Balkana, ruska neoimperijalistička politika ili islamska neootomanska politika Turske, pokušaće da popune prazninu", rekao je Filips.Ostale vesti

Hoti saopštio imena ministara iz redova DSK
Kandidat za novog premijera Kosova Avdulah Hoti predstavio je listu imena koje je za svoje ministre u novoj kosovskoj vladi predložio Demokratski savez Kosova (DSK), javila je Koha.
  • 02.06.2020
Grenel podneo ostavku na mesto ambasadora SAD u Berlinu
Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel podneo je ostavku na tu funkciju, saopštila je danas ambasada SAD u Berlinu, prenosi Beta.
  • 02.06.2020
Lajčak dobio podršku svih članica EU za nastavak dijaloga
Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak dobio je podršku svih 27 članica Evropske unije za nastavak dijalog između Beograda i Prištine.
  • 02.06.2020
Sutra izjašnjavanje poslanika o novoj vladi
Za sutra u 11:00 časova zakazana je sednica Skupštine o izglasavanju nove vlade, odlučeno je na današnjem sastanku Predsedništva.
  • 02.06.2020
Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020
Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020