Koha: Platforma "ne valja", treba je dopuniti

Platformu, koja je dostavljena Skupštini Kosova, ne insistira dovoljno na tome da Srbija prizna teritorijalni integritet Kosova, pa je treba dopuniti piše Koha.

Podeli ovaj članak sa:
  • Zgrada Vlade Kosova (Foto arhiva Kim)

Neimenovani stručnjak međunarodnog prava koji je analizirao platformu smatra da platformu treba dopuniti od tačke tri: "Kosovo očekuje da se proces dijaloga intenzivira 2019. s ciljem postizanja sveobuhvatnog konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma", navodi se u platformi.

U njoj se takođe dodaje da je "cilj sporazuma rešenje svih otvorenih pitanja omogućavajući dvema državama da priznaju suverenitet jedna druge i otvaranje puta Kosovu za učlanjenje u Ujedinjenim nacijama i Evropskoj uniji".

Stručnjak međunarodnog prava je rekao da je greška da se u ovoj tački govori samo o međusobnom priznanju suvereniteta, ali ne i teritorijalnog integriteta, pošto se, po njemu, ne radi o istim konceptima.

Kako je naveo, suverenitet se odnosi samo na pravo nezavisnog odlučivanja, bez uticaja, kontrole ili naredbe sa strane. Teritorijalni integritet znači, kako je napisao, nedodirljivost teritorijalne celovitosti, tako da u tački tri predloga platforme treba da stoji i priznanje teritorijalne celovitosti Kosova u administrativnim granicama koje su imale u bivšoj Jugoslaviji.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane