Vesti
Politika

Koha: Opozicija će opstruisati i govor Jahjage u parlamentu

Dogovor kosovske pozicije i opozicije o prevazilaženju političke krize nije na vidiku ni posle odvojenih sastanaka predsednice Atifete Jahjage sa premijerom Isom Mustafom i liderima tri opozicione političke opcije, piše prištinska Koha ditore.
Koha: Opozicija će opstruisati i govor Jahjage u parlamentu
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Priština je u višemesečnu političku krizu zapala zbog protivljenja tri opozicione parlamentarne stranke briselskom sporuzu o formiranju Zajednice srpskih opština.

Koha piše da u trenutku kada je politička kriza dostigla vrhunac i kada pozicija i opozicija ne mogu da se dogovore, predsednica Jahjaga planira da pred poslanicima Skupštine održi svoje godišnje obraćanje.

Očekuje se da će nova sednica parlamenta koji je već gotovo četiri meseca u blokadi biti zakazana za sledeću sedmicu, a opozicija je, tvrdi list, poručila da predsednici neće dozvoliti da održi govor.

Pozivajući se na izvore bliske delegacijama koje su razgovarale juče sa Jahjagom, Koha piše da je kosovska predsednica rekla da smatra da bi bilo dobro i da će pred poslanicima održati svoje godišnje obraćanje.

Isti izvori, navodi Koha, kažu da Jahjaga nije dobila odgovor lidera Samoopredejenja Visara Imerija, Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Inicijative za Kosovo Fatmira Ljimajana.

Uprkos tome Jahjaga je, piše prištinski list, od predsednika parlamenta Kadrija Veseljija zatražila da zakaže sednicu na kojoj bi se ona obratila.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021