Koha: Ombudsman istražuje da li je Tači prekršio Ustav

Kosovski ombudsman pokrenuo je istragu o tome da li je Hašim Tači prekršio Ustav, pošto ni tri meseca posle isteka mandata dosadašnjim članovima Centralne izborne komisije (CIK), novim članovima nisu dodeljeni mandati, prenela je Koha ditore.

Podeli ovaj članak sa:
 • Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

Ombudsman je odluku o pokretanju istrage doneo na osnovu žalbe koja ukazuje na posledice blokiranja rada CIK-a.

Po navodima lista, inicijativa za otvaranje istrage nije došla sa centralnog nivoa, već iz opštine koja se smatrala uporištem Demokratske partije Kosova na čijem je Tači čelu skoro 20 godina.

Tači se u međuvremenu obratio kosovskom Ustavnom sudu sa zahtevom da dobije interpretaciju u vezi sa brojem članova CIK-a koje treba da predloži svaki politički subjekat sa albanskom većinom.

U slučaju da ombudsman utvrdi da postoje osnove da je predsednik prekršio Ustav, obraća se Ustavnom sudu sa zahtevom da ta instanca utvrdi da li je bilo kršenja Ustava.

Ustavni sud praktično ne funkcioniše od 15. juna zbog činjenice da kosovska skupština nije uspela da izabere trojicu sudija iz redova albanske većine. Sud trenutno ima samo šest od devet sudija, a za odlučivanje je potreban kvorum od najmanje sedam sudija.

Ostale vesti

 • Vučić: Imao bih mnogo toga da pitam, ali bolje da ćutim

  Vučić: Imao bih mnogo toga da pitam, ali bolje da ćutim

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, komentarišući najnovije kritike ideje o razgraničenju episkopa crnogorsko-primorskog Amfilohija, da bi takve kritičare imao mnogo toga da pita, u vezi s "otcepljenjem Crge Gore ili jednostavnim progašlenjem nezavinosti Kosova" i šta su oni tada radili.

 • Jeremić: Razgraničenje Kosova i Srbije 2019.

  Jeremić: Razgraničenje Kosova i Srbije 2019.

  Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić tvrdi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ubrzava pregovore o razgraničenju i da bi sporazum Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija trebalo da bude objavljen u prva četiri meseca 2019. godine.

 • "Pitanje prijema Kosova u Unesko nije rešeno"

  Doskorašnji ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković rekao je za "Radio Beograd" da pitanje prijema Kosova i Metohije u toj instituciji nije rešeno. Očekuje da će naredne godine ponovo biti pokrenut zahtev za prijem.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane