Vesti
Politika

Koha: Izborna kampanja počinje 25. septembra

Izborna kampanja uoči prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu počeće 25. septembra, rekli su danas u Centralnoj izbornoj komisiji za Kohu ditore.
Koha: Izborna kampanja počinje 25. septembra
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Datum početka kampanja određen je nakon što je predsednik Kosova Hašim Tači, juče odlučio da izbori budu održani 6. oktobra.

Koha podseća da je do prevremenih izbora došlo nakon neopozive ostavke Ramuša Haradinaja na premijersku poziciju i odbijanja vladajuće koalicije da predloži novog mandatara za formiranje vlade.

Izbori su, dodaje se, i posledica činjenice da je koalicija izgubila većinu u parlamentu pre više od godinu dana.Ostale vesti

Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020
Jokanović: Ustavni sud podbacio
Advokat Živojin Jokanović smatra da je Ustavni sud ovoga puta podbacio i da je „zanemario suštinu svog postojanja, svoje funkcije i ustavnu zaštitu poretka“.
  • 29.05.2020
Samoopredeljenje najavljuje nove proteste
Pokret Samoopredjeljenja najavio je nove proteste, odmah nakon objave presude Ustavnog suda, kojom je utaban put za izbor nove Vlade i isključenje pobedničke stranke.
  • 29.05.2020