Vesti
Politika

Koha: Generalna skupština Interpola glasaće o Kosovu

Izvršni komitet Interpola raspravljao je o zahtevu Kosova za članstvo u ovoj instituciji i odlučio da odobri zahtev kosovske policije za glasanje na Generalnoj skupštini Interpola, koja je će se ove godine održati u Čileu, prenosi Koha.
Koha: Generalna skupština Interpola glasaće o Kosovu
Sedište Interpola (Foto RTS)

Zamenik generalnog direktora Ministarstva spoljnih poslova Kosova Astrit Zemaj napisao je na Fejsbuku da je kosovska policija ocenjena na najvišem nivou profesionalizma i kredibiliteta kao moderna policijska organizacija, s naprednim standardima.

"Od ukupno 10 zemalja koje su učestvovale u današnjoj debati Izvršnog odbora bile su samo tri države koje su priznale nezavisnost Kosova i skoro svi učesnici su se založili da se aplikacija Kosovske policije dalje razmatra u Generalnoj skupštini", naveo je Zemaj.

On je izrazio nadu da će se "Srbija pozvati na glas razuma, a ne na opstrukciju mira i bezbednosti".

"Bilo bi primitivno i bez bilo koje logike sprečiti i lobirati protiv članstva kosovske policije u međunarodnoj organizaciji Interpol, a s druge strane, govoriti o miru i sigurnosti", napisao je Zemaj.Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020