Vesti
Politika

Koha: Dogovoreno formiranje suda za zločine OVK

Sadržina nacrta zakona o formiranju Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova usklađena je između Brisela i Prištine, piše danas prištinski dnevnik “Koha ditore”.
Koha: Dogovoreno formiranje suda za zločine OVK
Priština (Foto Ljubiša Milovanović)

Pozivajući se na poslednju verziju nacrta tog zakona u koji je imao uvid, list prenosi da se veoma mali broj primedbi kosovske strane našao u finalnoj verziji tog akta o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK.

Ona najvažnija je, kako dalje navodi dnevnik, da mandat Specijalnog suda ne bude povezan sa Euleksom, kojem mandat ističe za dve godine.

U finalnoj verziji nacrta zakona, piše “Koha” nema termina “genocid”, protiv čijeg uvrštavanja su bili poslanici vladajuće koalicije u kosovskom parlamentu i koji je izazvao brojne polemike u kosovskoj javnosti.

List prenosi da je u nacrtu ostao detaljno definisan termin “ratni zločini”, ali i da nije uzet u obzir zahtev Prištine koja se pozvala na međunarodne zakone za ratne zločine.

“Nacrt zakona ne definiše koliko će trajati mandat Specijalnog suda niti vremenski period kada će biti podignute optužnice”, piše list i dodaje da je njime precizirano da će osuđeni kazne zatvora izdržavati izvan teritorije Kosova, kao što će i arhiva Specijalnog suda biti van Kosova.

Nakon pregovora sa delegacijom EU, tehnička grupa Kosova, kojom rukovodi ministar pravde Hajredin Kući, tražila je da se 11 tačaka promeni u finalnom nacrtu zakona za formiranje Specijalnog suda.

Za tih 11 tačaka tražilo se odobrenje političke grupe Kosova koja se bavi pitanjem formiranja Specijalnog suda za zločine OVK na čijem je čelu presednica Kosova Atifete Jahjaga, a članovi su premijer Isa Mustafa, predsednik skupštine Kosova Kadri Veselji i zamenik premijera Hašim Tači.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022