Vesti
Politika

Koha: Dogovoreno formiranje suda za zločine OVK

Sadržina nacrta zakona o formiranju Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova usklađena je između Brisela i Prištine, piše danas prištinski dnevnik “Koha ditore”.
Koha: Dogovoreno formiranje suda za zločine OVK
Priština (Foto Ljubiša Milovanović)

Pozivajući se na poslednju verziju nacrta tog zakona u koji je imao uvid, list prenosi da se veoma mali broj primedbi kosovske strane našao u finalnoj verziji tog akta o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK.

Ona najvažnija je, kako dalje navodi dnevnik, da mandat Specijalnog suda ne bude povezan sa Euleksom, kojem mandat ističe za dve godine.

U finalnoj verziji nacrta zakona, piše “Koha” nema termina “genocid”, protiv čijeg uvrštavanja su bili poslanici vladajuće koalicije u kosovskom parlamentu i koji je izazvao brojne polemike u kosovskoj javnosti.

List prenosi da je u nacrtu ostao detaljno definisan termin “ratni zločini”, ali i da nije uzet u obzir zahtev Prištine koja se pozvala na međunarodne zakone za ratne zločine.

“Nacrt zakona ne definiše koliko će trajati mandat Specijalnog suda niti vremenski period kada će biti podignute optužnice”, piše list i dodaje da je njime precizirano da će osuđeni kazne zatvora izdržavati izvan teritorije Kosova, kao što će i arhiva Specijalnog suda biti van Kosova.

Nakon pregovora sa delegacijom EU, tehnička grupa Kosova, kojom rukovodi ministar pravde Hajredin Kući, tražila je da se 11 tačaka promeni u finalnom nacrtu zakona za formiranje Specijalnog suda.

Za tih 11 tačaka tražilo se odobrenje političke grupe Kosova koja se bavi pitanjem formiranja Specijalnog suda za zločine OVK na čijem je čelu presednica Kosova Atifete Jahjaga, a članovi su premijer Isa Mustafa, predsednik skupštine Kosova Kadri Veselji i zamenik premijera Hašim Tači.Ostale vesti

Debata o Srbiji i Kosovu u Evropskom parlamentu

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) raspravljaće sutra o izveštajima o Srbiji i Kosovu u kojima se ponavlja puna podrška specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i pozivaju Srbija i Kosovo da se u dobroj veri i duhu kompromisa angažuju na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom.

  • 08.02.2023
Usvojena Stevićeva ostavka
Administrativni odbor Skupštine Srbije usvojio je na današnjoj sednici ostavku koju je na funkciju poslanika Socijalističke partije Srbije podneo Zvonimir Stević.
  • 08.02.2023
Šta se sve ekspropriše na severu Kosova
Više od 138 hekatara je ukupna površina imovine na severu Kosova koja se ekspropriše. Kosovska vlada donela je prošle godine više odluka o eksproprijaciji, dok su dve donete početkom 2023. Nove odluke su naišle na protest građana u Leposaviću, podnošenje tužbi, ali i poziv Evropske unije da se poštuju imovinska prava i procedure o eksproprijaciji nakon čega je kosovska vlada odlučila da za 15. i 21. februar zakaže dve javne rasprave u Leposaviću, odnosno Zubinom Potoku.
  • 08.02.2023
Hil: SAD insistiraju da se formira ZSO

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da se SAD apsolutno zalažu za potpuno sprovođenje onoga što je dogovoreno Briselskim sporazumom, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština(ZSO).

  • 08.02.2023
Lajčak sa Fon Kramon i evroparlamentarcima o dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak razgovarao je sa Violom fon Kramon i članovima Vili Brant grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu o dijalogu Beograda i Prištine i zahvalio im se na saradnji, odnosno podršci.
  • 07.02.2023
Ugljanin za prava Bošnjaka u Srbiji po modelu koji se traži za Srbe na Kosovu
Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka, uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem je komentarisao evropski predlog (francusko-nemački) sporazuma o Kosovu i položaj Bošnjaka u Srbiji.
  • 07.02.2023