Vesti
Politika

Koha ditore: Euleks na Kosovu još dve godine

Misija Evropske unije na Kosovu za vladavinu prava biće na Kosovu još najmanje dve godine, piše danas Koha ditore.
Koha ditore: Euleks na Kosovu još dve godine
Zgrada Euleksa u Prištini (Foto arhiva Kim)

Iz više izvora listu je rečeno da su počeli pregovori između Vlade Kosova i EU o budućem mandatu Euleksa i potvrđeno da se ide u pravcu da se misiji produži isti mandat.

Prisustvo Euleksa smatra se neophodnim zbog Specijalnog suda za zločine koje su počinili pripadnici bivše OVK, a koji bi mogao da počne da radi do kraja ove godine.

Kancelarija EU u Prištini potvrdila je pokretanje pregovora sa Vladom Kosova oko budućeg mandata Euleksa.Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020