Vesti
Politika

Koha: Bez promene politike prema Kosovu

Posle vanrednih parlamentarnih izbora ne očekuje se da će Vučić napraviti dramatične promene u svojoj politici prema Kosovu, ocenjuje prištinski list Koha ditore. 
Koha: Bez promene politike prema Kosovu
Aleksandar Vučić u Gračanici (Foto arhiva Kim)

Na takav zaključak upućuje, kako se navodi u analizi dan posle izbora u Srbiji, utisak da svima odgovora da se status kvo zadrži još nekoliko godina.

Što se tiče Kosova, Vučić je, ističe list, stvorio utisak da je političar koji ima snagu i volju da donosi teške odluke.

Vučić je takođe uspeo da izgradi veoma dobre odnose sa susedima, naročito sa Albanijom i njenim premijerom Edijem Ramom.

"Mnogo mu je teže sa Hrvatskom i on će morati da uloži veći napor da se dokaže kao političar spreman na pomirenje zato što su traume iz prošlosti su još uvek sveže u Hrvatskoj", kaže se u analizi.

Srbija je pod rukovodstvom Aleksandra Vučića napravila nekoliko koraka bliže EU, ali nije napravila ni jedan jedini korak da se distancira od Rusije, a tako će biti i posle izbora, ocenjuje se u analizi prištinskog lista.

EU i Rusija pokazale su izuzetan interes za juče održane parlamentarne izbore u Srbiji, a zapadni političari nisu krili želju da Aleksandar Vučić pobedi na izborima.

On je, kako se navodi, zadržao bratske odnose sa Rusijom i u međuvremenu se približio EU i SAD.Ostale vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, nakon učešća na onlajn konferenciji o "malom Šengenu", da i dalje ostaje otvoren poziv za Prištinu, Podgoricu i Sarajevo da se priključe toj inicijativi, prenosi Tanjug.
  • 30.10.2020
Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020
Milan Radojević kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice
Prijava kandidata za vanredne izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice traje do sutra. Do danas je samo Srpska lista podnela zahtev za potvrdu kandidata za izbore koji će biti održani 29. novembra.
  • 29.10.2020