Vesti
Politika

Kocijančič: U toku je priprema za nastavak dijaloga

Kabinet Federike Mogerini, visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost, u kontaktu je sa zvaničnicima Prištine i Beograda i u toku je priprema za nastavak dijaloga u Briselu, piše list Danas.
Kocijančič: U toku je priprema za nastavak dijaloga
Maja Kocijančič (Foto arhiva Kim)

Kako je rekla Maja Kocijančič, portparol Federike Mogerini, Beograd, Priština i Brisel su u kontaktu i rade na nastavku dijaloga.

Delegacija Beograda napustila je poslednji sastanak u Briselu, a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da on neće biti nastavljen sve dok se ne sazna ko je ubio Olivera Ivanovića.

Novinar Đorđe Vlajić ocenio je, gostujući na N1, da je takav potez Beograda "loša diplomatija".

"Ključ diplomatije je da se ne ruše mostovi, niti zatvaraju vrata. Onaj ko uslovljava trebalo bi da ima snagu da istraje u tome. Beograd će insistirati na tom stavu dok ne bude stigla ozbiljna poruka iz Brisela - ’U redu je, ali sad dođite na pregovore’", rekao je Vlajić.

On misli da "niko u Beogradu nema smelosti da odbije poziv iz Brisela".Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021