Vesti
Politika

Kocijančič: Tehnički dijalog Beograda i Prištine u toku

Dijalog Beograd-Priština je u toku na tehničkoj, stručnoj ravni s ciljem da se zakaže sledeći sastanak dijaloga na visokom nivou, izjavila je u Briselu portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič.
Kocijančič: Tehnički dijalog Beograda i Prištine u toku
Maja Kocijančič (Foto arhiva Kim)

Predstavnica za štampu visoke predstavnice EU Federike Mogerini rekla je za agenciju Beta da "treba da se utvrdi datum" susreta najviših predstavnika Beograda i Prištine.

Kocijančič je time odgovorila na molbu Bete da iznese ocene EU o stanju u Dijalogu, imajući u vidu stavove visokih srpskih, ali i nekih međunarodnih zvaničnika da je došlo do ozbiljnog zastoja u pregovorima Beograd-Priština, zbog sukoba unutar političkog vođstva kosovskih Albanaca, kao i namere Prištine da formira vojsku.

"Naša ocena stanja dijaloga je otud jasno različita", podvukla je Maja Kocijančič.

To je bio odgovor i na izjave srpskog predsednika Aleksandra Vučića da je "Srbija u krajnje teškom položaju" zbog namere Prištine da formira vojsku i američkog zvaničnika Metjua Palmera da SAD "ohrabruju" Beograd i Prištinu da nađu održivo rešenje, dok je francuski ambasador preneo stav Pariza da Priština mora omogućiti formiranje Zajednice srpskih opština.Ostale vesti

Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020