Vesti
Politika

Kocijančič: Očekujemo konstruktivan pristup

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je da će se u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, od utorka do četvrtka, razgovarati o implementaciji dogovora iz Briselskog sporazuma koji još nisu primenjeni.
Kocijančič: Očekujemo konstruktivan pristup
Maja Kocijančić (Foto Kim)

„U tom smislu očekujemo konstruktivan angažman i jedne i druge strane i pristup koji će biti orijentisan na rezulate“, poručila je Maja Kocijančič pred novu rundu tehničkih razgovora u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Ona je potvrdila da su glavni pregovarači Beograda i Prištine Marko Đurić i Avni Arifi potvrdili spremnost da ove nedelje budu u Briselu na sastanku radnih grupa i da su sastanci planirani da se održe od 16. do 18. janura

„Puna implementacija svih dogovora u dijalogu je važna za napredak i Srbije i Kosova na putu ka EU“, podsetila je Kocijančič.

Portparolka Evropske komisije kaže da EU pozdravlja činjenicu da je Kosovo imenovalo novog glavnog pregovarača, što je, prema njenim rečima, omogućilo da se konkretan rad na implementaciji postignutih dogovora nastavi na radnom nivou.

Na pitanje zašto se na sastanak ekspertskih delegacija Beograda i Prištine u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa čekalo više od godinu dana, Kocijančič kaže da su kontakti kostantno bili u toku i da su u međuvremenu održani sastanci u različitim formatima, između ostalog i na nivou predsednika.

„Za nas, rad se nastavlja. Rad je bio i u toku prošle godine. Sada je važno da dođe do implementacije dogovorenog u dijalogu. U tom smislu treba gledati i sastanke koji se održavaju ove nedelje“, zaključila je Kocijančič.

Evropski diplomatski izvori za Tanjug kažu da bi teme trodnevnih razgovora ekspertskih delegacija Beograda i Prištine trebalo da budu oblasti „gde još nema očekivane implementacije“ kao što su pitanja registrskih tablica, upravljanje administrativnim prelazima, formiranje Zajednica srpskih opština, energetika i most u Mitrovici.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021