Vesti
Politika

Kocijančič o izjavi Štrahea: Ne komentarišem

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič nije danas želela da komentariše izjavu austrijskog kancelara Hajnca-Kristijana Štrahea o statusu Kosova.
Kocijančič o izjavi Štrahea: Ne komentarišem
Maja Kocijančič (Foto arhiva Kim)

Odgovarajući na pitanje austrijskih medija o stavu Evropske komisije prema izjavi vicekancelara Štrahea koji je, prema navođenju austrijskih dopisnika u Briselu, pred odlazak u Srbiju poručio da je "Kosovo bez svake sumnje deo Srbije", Kocijančić je odbila da "komentraiše komentare drugih zvaničnika".

"Pitanje priznanja tiče se isklljučivo zemlja članica”, poručila je Kocijančič.

Ona je rekla da EU u ovom trenutku nema utvrdjen datum za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali da su kontakti u toku. "Kontakti su u toku. Za sada nemamo ništa da najavimo, ali kao što znate obe strane su potvrdile angažman u dijalogu", izjavila je Kocijančič.

Austrijski vicekancelar Štrahe je uoči posete Beogradu poručio da je "priznanje Kosova jedino stvar Srbije" i da je pritisak na Srbiju da prizna Kosovo "pogrešan put".
Štrahe je podsetio da je njegova Slobodarska partija oštro kritikovala austrijsko priznanje Kosova, ali da je to sad činjenica koja se više ne može menjati.

Ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsel je, u reakciji na navode vikcekancelara Štrehea, poručila da je priznanje nezavisnosti Kosova od strane zvaničnog Beča nepovratno.

EU zvanično ima statusno neutralan pristup kada je Kosovo u pitanju, jer pet od 28 zemalja članica nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021