Vesti
Politika

Kocijančić: Finalizacija dogovora?

Premijeri Srbije i Kosova su na prethodnom sastanku postigli dobar napredak, a sada se radi na finaliziranju dogovora, rekla je za B92 Maja Kocijančič.
Kocijančić: Finalizacija dogovora?
Maja Kocijančić (Foto Novosti)

Portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogerini rekla je da je od prošlog sastanka trajao intenzivan rad u okviru radnih grupa o sve četiri teme koje su na stolu.

Kako javlja B92, pregovori i dalje traju, a premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa sa Mogerinijevom razgovaraju više od osam sati i situacija je napeta, baš kao i pre šest dana.

Razgovara se o četiri teme - Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i Parku mira, a kako je u Kažiprstu B92 rekao predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun, najproblematičnija tema jeste ZSO.

Drecun smatra i da "Brisel zna da je Beograd u pravu" i da će neklo morati da se povuče u pregovorima, "a to će biti Priština".

"Možemo da se dogovorimo oko energetike i telekomunikacija, pa i Park mira će biti manji problem, ali njima je problem ZSO, jer je to temeljni stub Briselskog sporazuma", rekao je Drecun.

Funcioner SNS je naveo da Beograd može da formira ZSO onako kako je pre više od dve godine dogovoreno u Briselu, ali da Priština to ne želi da poštuje.

"Zajednica bi trebalo da ima pune nadležnosti predviđene sporazumom, a Priština kaže da ZSO treba da bude u skladu sa već postojećom asocijacijom kosovskih opština. Pa zašto bismo o tome pregovarali?", rekao je Drecun.

On je naveo da "mnogi zaboravljaju plan implementacije Briselskog sporazuma".Ostale vesti

Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022
Stojanović: Građani imaju mnogo veću moć nego što misle
Bivši gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović veruje da je aktuelna predsednica opštine Ljiljana Šubarić "odlučila da ispravi svoju grešku" i zatraži poništenje odluke SO o razmeni zemljišta sa albanskim biznismenom u Čaglavici, jer joj je “tako savetovano u Beogradu”.
  • 06.10.2022
I Vjosa Osmani će u Pragu razgovarati sa Makronom i Šolcom
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastaće se u Pragu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
  • 06.10.2022
Vučić u Pragu sa Makronom i Šolcom o Kosovu, sankcijama Rusiji…
Emanuel Makron, Olaf Šolc i Aleksandar Vučić razgovaraće u Pragu o Kosovu, evropskim integracijama i o strateškom pozicioniranju Srbije prema ratu u Ukrajini i sankcijama Rusiji, javio je RTS.
  • 06.10.2022