Vesti
Politika

Kocijančić: Dijalog Beograda i Prištine ostaje u rukama EU

Sastanak u Berlinu je dobrodošao kao doprinos i pomoć, ali EU je ta koja će nastaviti da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, izjavila je za RTS Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice Federike Mogerini.
Kocijančić: Dijalog Beograda i Prištine ostaje u rukama EU
Maja Kocijančič (Foto: EU)

"Pozdravljamo svaki angažman na podršci dijalogu uz posredstvo EU, uključujući i moguće buduće sastanke. Svaki ovakav sastanak je od pomoći i može biti doprinos, ali dijalog je proces u kojem posreduje EU", izjavila je Maja Kocijančič, odgovarajući na pitanje da li je u dijalogu došlo do promene formata.

Najavila je da će visoka predstavnica nastaviti kontakte sa stranama i učestvovati na sastanku procesa Brdo-Brioni u Tirani osmog i devetog maja.

"Federika Mogerini je spremna da organizuje novi sastanak u okviru dijaloga, ali jasno je da Kosovo mora da suspenduje tarife da bi brz nastavak dijaloga bio moguć", izjavila je Kocijančič.

Portparolka visoke predstavnice EU ocenila je da je sastanak u Berlinu bio važan signal spremnosti dve zemlje članice, Francuske i Nemačke, da, zajedno sa ostalima, sa više posvećenosti podrže dijalog Beograda i Prištine, uz posredstvo EU.

Federika Mogerini je u Berlinu imala seriju bilateralnih sastanaka sa liderima regiona u kojima se otvoreno i iskreno razgovaralo o situaciji u regionu, uz potvrdu važnosti regionalne saradnje, dobrosusedskih odnosa i pomirenja, u čemu je dogovor iz Prespe između Grčke i Severne Makedonije postavio istorijski primer, zaključila je Maja Kocijančič.Ostale vesti

Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020
RIK: Na Kosovu 90 biračkih mesta
Republička izborna komisija (RIK) Srbije usvojila je sinoć Dopunsko rešenje o određivanju biračkih mesta za parlamentarne izbore 21. juna u Srbiji i odredila 90 biračkih mesta na Kosovu, a 43 u inostranstvu.
  • 31.05.2020
Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020