Vesti
Politika

Kocijančič: Brisel očekuje da se primene svi dogovori

Portparolka EU Maja Kocijančič kaže da su se šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku 27. marta u Beogradu dogovorili da nađu nove načine za nastavak rada i mirno rešavanje otvorenih pitanja između Beograda i Prištine.
Kocijančič: Brisel očekuje da se primene svi dogovori
Maja Kocijančić (Foto arhiva Kim)

Maja Kocijančič je tako odgovorila na pitanje Tanjuga da li će EU promeniti svoj dosadašnji pristup dijalogu, s obzirom na to da Priština, uz hapšenje srpskih zvaničnika na KiM, ne poštuje postignute dogovore, pre svega formiranje ZSO.

"Prošlog utorka, visoka predstavnica Federika Mogerini sastala se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, kako bi konkretno i otvoreno razmotrili dešavanja i budućnost dijaloga Beograda i Prištine. Visoka predstavnica je osudila ono što se 26. marta dogodilo na Kosovu i poručila da se to više ne sme ponoviti. Predsednik i visoka predstavnica su se složili oko toga da nađu nove načine da nastave rad i mirno rešavanje otvorenih pitanja između Beograda i Prištine", kaže Kocijančič.

U izjavi za Tanjug je naglasila da EU očekuje da "mir, mudrost, suzdržanost i liderstvo prevagnu".

Maja Kocijančič je i ovoga puta ponovila da EU očekuje da se svi dogovori iz dijaloga primene što je to brže moguće.

"Za Kosovo je sada vrhunski prioritet da radi u skladu sa završenim dogovorom o uspostavljanju Zajednice-Asocijacije srpskih opština", naglasila je Kocijančič.

Portparolka EU nije direktno odgovorila na pitanje Tanjuga kako vidi podršku Moskve Beogradu, kada je dijalog sa Prištinom u pitanju.

"I na narednim sastancima EU će biti posrednik u dijalogu. Na stranama je da se dogovore oko sadržaja, brzine, sledećih koraka, formata i vremenskog okvira u dijalogu", kaže Kocijančič.Ostale vesti

Vučić s Bocan Harčenkom: Kurti organizuje etničko čišćenje na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan Harčenkom, s kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu.

  • 25.09.2023
SSP: Zbog nesposobnosti SNS-a Srbi na Kosovu prepušteni teroru
Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su zbog nesposobnosti kadrova Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu "prepušteni na milost i nemilost suludom režimu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji nad njima sprovodi otvoreni teror".
  • 25.09.2023
Radosavljević: Opština Leposavić još uvek nije u potpunosti funkcionalna

Direktor odeljenja za sport, kulturu i omladinu u opštini Leposavić Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski da u ovoj lokalnoj samoupravi zaposleno oko 30 Srba, koji redovno odlaze na svoja radna mesta. Međutim, zbog kako je naveo određenih problema, opština još uvek nije u potpunosti funkcionalna.

  • 25.09.2023
Dačić: Zašto kosovska policija nije prepustila KFOR-u da rešava situaciju?
Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas, povodom sukoba na severu Kosovu u blizini manastira Banjska u kojem je poginulo i ranjeno više osoba, da je najvažnije pitanje ’’šta će tamo kosovska policija, po kom to pravu i po kom dokumentu’’.
  • 25.09.2023
Lajčak: Neophodni preventivna diplomatija i dijalog
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak smatra da su sukobi u Banjskoj pokazali da su neophodni preventivna diplomatija i navodi da će se on lično u narednim danima u potpunosti fokusirati na pronalaženje načina da se krene napred.
  • 25.09.2023
Kapčan: Napad nije bio spontan
To očigledno nije bio spontani napad, kaže za Radio Slobodna Evropa Čarls Kapčan, profesor Unvierziteta Džordžtaun i nekadašnji direktor za evropska pitanja u američkom Nacionalnom savetu za bezbednost u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame.
  • 25.09.2023