Vesti
Politika

Ko su kandidati za gradonačelnike u opštinama sa srpskom većinom

Kosovska Centralna izborna komisija je objavila listu kandidata za gradonačelnike i odbornike skupština opština za predstojeće lokalne izbore, koji su zakazani za 17. oktobar. Od ukupno 35 kandidata za gradonačelnike u 11 opština na Kosovu sa većinski srpskim stanovništvom - 19 njih su Srbi, od kojih su tri žene. Inače, od 167 kandidata za 38 opština na Kosovu, samo je 13 kandidatkinja.
Ko su kandidati za gradonačelnike u opštinama sa srpskom većinom
CIK (Foto RTV Kim)

Severna Mitrovica ima dvojicu kandidata: aktuelnog gradonačelnika i bivšeg zamenika kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Milana Radojevića (Srpska lista) i Erdena Atića (GI "Mitrovica").

Kandidatura je osporena Aleksandru Arsenijeviću iz novoosnovane GI "Srpski opstanak".

U Zvečanu je dvoje kandidata - samostalni, Slađana Pantović i bivši dugogogodišnji predsednik ove opštine ispred Demokratske stranke Srbije, a potom kandidat za gradonačelnika u kampanji na jesen 2017. godine - Dragiša Milović, koji je sada kandidovan ispred Srpske liste.

U Leposaviću, zvanično u trci su dvojica kandidata: aktuelni gradonačelnik Zoran Todić (Srpska lista) i Šaćir Hetemi (PDK).

Zubin Potok ima trojicu kandidata: dugogodišnjeg gradonačelnika Srđana Vulovića (Srpska lista), Slavišu Biševca (GI "Zubin Potok") koji se kandidovao i za ranije izbore i Ćerkina Veseljija (PDK).

Južno od Ibra, u Gračanici trku trče Ljiljana Šubarić (Srpska lista) i samostalni kandidat Branimir Stojanović.

Šubarić, predstavljena kao profesorka na Medicinskom fakultetu, za javnost je politički anonimna osoba. Stojanović je jedan od osnivača Srpske liste.

U Štrpcu je kandidatura potvrđena za četvoro. Takmičiće se bivši kosovski ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić (Srpska lista), Slaviša Vasiljević (GI "Sloboda Štrpce") i dvojica kandidata ispred albanskih stranaka.

Kosovsko Pomoravlje ima nove-stare funkcionere za kandidate.

U Novom Brdu je takođe četvoro kandidata, a jedan od njih je Saša Milošević (Srpska lista). Ostali su iz LDK, PDK i LVV.

Klokot ima trojicu kandidata za gradonačelnika: Vladana Bogdanovića (Srpska lista), Sašu Mirkovića (GI "Narodno jedinstvo") i Strahinju Spasića (GI "Srpska narodna sloga").

I Parteš ima trojicu kandidata: Jugoslava Jovanovića (Srpska lista), Dragana Petkovića (Srpska lista) i Nenada Cvetkovića (GI "Narodna sloga").

Ranilug ima jednu kandidatkinju, u pitanju je Katarina Ristić Ilić (Srpska lista), za koju portal KoSSev nezvanično saznaje da meštanima nije šire poznata, posebno ne u politici.

Opština Obilić ima sedmoro kandidata, među kojima je Goran Dančetović (Srpska lista). Ostali kandidat su iz LVV, PDK, LDK, AAK i još dve GI.

Lista nije konačna, jer nije potvrđen ni redosled ni tačnost - moguće su greške u nekim tehničkim detaljima, saopšteno je iz CIK-a.Ostale vesti

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021
Šib: Naš stav prema Kosovu ostaje nepromenjen
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je potrebno da „sve što je za sada dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu mora i da se ‘implementira’“, navodeći da „to važi kako za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike“.
  • 05.12.2021
Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021