Vesti
Politika

Ko su kandidati za gradonačelnike u opštinama sa srpskom većinom

Kosovska Centralna izborna komisija je objavila listu kandidata za gradonačelnike i odbornike skupština opština za predstojeće lokalne izbore, koji su zakazani za 17. oktobar. Od ukupno 35 kandidata za gradonačelnike u 11 opština na Kosovu sa većinski srpskim stanovništvom - 19 njih su Srbi, od kojih su tri žene. Inače, od 167 kandidata za 38 opština na Kosovu, samo je 13 kandidatkinja.
Ko su kandidati za gradonačelnike u opštinama sa srpskom većinom
CIK (Foto RTV Kim)

Severna Mitrovica ima dvojicu kandidata: aktuelnog gradonačelnika i bivšeg zamenika kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Milana Radojevića (Srpska lista) i Erdena Atića (GI "Mitrovica").

Kandidatura je osporena Aleksandru Arsenijeviću iz novoosnovane GI "Srpski opstanak".

U Zvečanu je dvoje kandidata - samostalni, Slađana Pantović i bivši dugogogodišnji predsednik ove opštine ispred Demokratske stranke Srbije, a potom kandidat za gradonačelnika u kampanji na jesen 2017. godine - Dragiša Milović, koji je sada kandidovan ispred Srpske liste.

U Leposaviću, zvanično u trci su dvojica kandidata: aktuelni gradonačelnik Zoran Todić (Srpska lista) i Šaćir Hetemi (PDK).

Zubin Potok ima trojicu kandidata: dugogodišnjeg gradonačelnika Srđana Vulovića (Srpska lista), Slavišu Biševca (GI "Zubin Potok") koji se kandidovao i za ranije izbore i Ćerkina Veseljija (PDK).

Južno od Ibra, u Gračanici trku trče Ljiljana Šubarić (Srpska lista) i samostalni kandidat Branimir Stojanović.

Šubarić, predstavljena kao profesorka na Medicinskom fakultetu, za javnost je politički anonimna osoba. Stojanović je jedan od osnivača Srpske liste.

U Štrpcu je kandidatura potvrđena za četvoro. Takmičiće se bivši kosovski ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić (Srpska lista), Slaviša Vasiljević (GI "Sloboda Štrpce") i dvojica kandidata ispred albanskih stranaka.

Kosovsko Pomoravlje ima nove-stare funkcionere za kandidate.

U Novom Brdu je takođe četvoro kandidata, a jedan od njih je Saša Milošević (Srpska lista). Ostali su iz LDK, PDK i LVV.

Klokot ima trojicu kandidata za gradonačelnika: Vladana Bogdanovića (Srpska lista), Sašu Mirkovića (GI "Narodno jedinstvo") i Strahinju Spasića (GI "Srpska narodna sloga").

I Parteš ima trojicu kandidata: Jugoslava Jovanovića (Srpska lista), Dragana Petkovića (Srpska lista) i Nenada Cvetkovića (GI "Narodna sloga").

Ranilug ima jednu kandidatkinju, u pitanju je Katarina Ristić Ilić (Srpska lista), za koju portal KoSSev nezvanično saznaje da meštanima nije šire poznata, posebno ne u politici.

Opština Obilić ima sedmoro kandidata, među kojima je Goran Dančetović (Srpska lista). Ostali kandidat su iz LVV, PDK, LDK, AAK i još dve GI.

Lista nije konačna, jer nije potvrđen ni redosled ni tačnost - moguće su greške u nekim tehničkim detaljima, saopšteno je iz CIK-a.Ostale vesti

Osmani odala počast Ibrahimu Rugovi i delila nagrade zaslužnima
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je povodom “Dana predsednika” odala je počast prvom predsedniku Kosova Ibrahimu Rugovi ispred njegove statue koja se nalazi na šetalištu u centru grada.
  • 24.05.2022
Koalicija NADA traži zabranu festivala
Koalicija NADA zatražila je zabranu festivala "Mirdita, dobar dan", jer ga smatra štetnim po interese Srbije zbog, kako tvrde, promocije secesije Kosova i Metohije.
  • 24.05.2022
Retgen: Brz prijem Ukrajine i Zapadnog Balkana u EU
Nemačka vlada je odbacila zahtev Ukrajine za brzi prijem u Evropsku uniju, navodeći da u pristupnom procesu nema prečica. Stručnjak za spoljnu politiku i bivši visoki funckioner Norbert Retgen se ne slaže, zbog ruskog napada na Ukrajinu.
  • 23.05.2022
Bisljimi: Blizu postizanja sporazuma o energetici na severu Kosova
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da su Kosovo i Srbija blizu finalizacije sporazuma o energetici na severu, dok je za nepostizanje dogovora o registarskim tablicama okrivio zvanični Beograd.
  • 23.05.2022
Vučić se sastao sa Kristoferom Hilom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da danas imao dobar, korektan i otvoren razgovor sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom. Vučić je istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, a američki ambasador ponovio podršku Vašingtona evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona.

  • 23.05.2022
Bilčik: Dijalog možda ne ide napred nego nazad
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik poručio je da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i rekao da ceni sve korake koje je Beograd uradio, a da je nakon kosovskih izbora "problem mnogo više" u rukama i na strani lidera u Prištini i vlade Aljbina Kurtija, te dodao da je zabrinut da dijalog "možda ne ide napred nego nazad, a to je nešto to svi želimo da sprečimo".
  • 23.05.2022