Vesti
Politika

Ko je krivac za loš odnos Vlade Kosova i kosovskih Srba?

Odnosi Vlade Kosova i srpske zajednice nisu onakvi kakvi treba da budu, kažu sagovornici Radio Goraždevca. Za bolji položaj Srba na Kosovu potrebno slobodnije političko delovanje kosovskih Srba, smatra ministar u aktuuelnoj vladi Nenad Rašić. Za predstavnike civilnog društva, problem je odsustvo dijaloga i diskutabilan izbor srpskih predstavnika u Vladi Kosova.
Ko je krivac za loš odnos Vlade Kosova i kosovskih Srba?
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

Nijedna kosovska vlada do sad nije uspela da napravi one odnose kakvi bi trebalo da budu, smatra aktuelni ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić. On za tako nešto ne vidi krivca samo na jednoj strani.

„U zadnjih 12 godina imamo totalno neadekvatno političko predstavljanje, zato što su najveće štete napravljene u tom periodu tih manipulacija i malverzacija koje je radila Srpska lista. I to nas je dovelo do nesaradnje sa njima jer smo bili naterani i mi, i većinski narod na Kosovu, Albanci, da nas poistovećuju sa Srpskom listom koja nije bila adekvatan narodni predstavnik. U kontinuitetu već dugi niz godina je njihova opcija bila samo novac, samo ih je to interesovalo, u tom smislu ličnih benefita“, kaže Rašić za Radio Goraždevac.

Za bolji odnos Vlade Kosova i srpske zajednice ključno je da se promeni dijalog, jer je odsustvo dijaloga glavna karakteristika trenutnog odnosa prištinskih vlasti prema Srbima, smatra Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative.

„Nema institucionalnih kanala komunikacija sa političkim predstavnicima koji su izabrani, nema nikakve komunikacije. Oni su prvi koji su izgurani u jednom istraživanju koje još nije objavljeno. Srpska zajednica je rekla da je jedan od potencijalnih sagovornika kosovske zajednice. U pitanju je i Srpska pravoslavna crkva, i to je institucija koja ima jako loše odnose sa Vladom Kosova. Setimo se primera kada ih je kosovski premijer javnim pismom pozvao na sastanak, a izbegao da koristi pridev Srpska pravoslavna crkva, obratio im se samo sa pravoslavna crkva. Dakle, to nije način za uspostavljanje dijaloga sa njima ako im se u startu negira identitet“, kaže ona za Radio Goraždevac.

Sa druge strane, Nenad Rašić smatra da je za bolji položaj Srba na Kosovu potrebno slobodnije političko delovanje kosovskih Srba.

„Pproblemi će i dalje biti prisutni dok mi sami, našim kapacitetima autentičnih kosovskih Srba, ne podignemo to na neku višu lestvicu. Kroz političko delovanje, kroz političu odgovornost, kroz institucionalnu odgovornost, institucionalne nove ideje koji mogu da doprinesu da ovi naši sugrađani, pogotovo Srbi, imaju neki adekvatan tretman. Mi smo podigli granicu našeg institucionalnog delovanja na znatno viši nivo i to bi trebalo biti manifestovano budžetom koji smo predložili baš pre nekoliko dana“, kaže ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić.

Milica Andrić Rakić smatra da predstavnici srpske zajednice u Vladi Kosova nisu izabrani upotrebom mehanizama za podelu moći koji postoje u skladu sa ustavom članom 95 Kosovskog ustava.

„To nije učinjeno prilikom imenovanja ministra Rašića, niti njegovog zamenika. Tako da su to sve stvari koje ukazuju na ekstremno mali broj kontakata sa srpskom zajednicom, sa veoma malim brojem ljudi, a onda i sistematsku nespremnost da se sa većim korpusom srpske zajednice razgovara. To je prvo što mora da se promeni, mora postojati društveni dijalog i to ne samo izmedju kosovskh Srba i Vlade Kosova, već i Vlade Kosova i mnogih drugih društvenih celina na Kosovu“, kaže ona za Radio Goraždevac.

I dok na centralnom nivou postoje problemi u odnosima između Vlade Kosova i srpske zajednice, u opštini Peć su ti odnosi korektni, a gradonačelnik često prisutan na formalnim i neformalnim susretima sa zajednicom, kaže Miroslavka Simonović, direktorka nevladine organizacije „Briga“ iz Goraždevca.

„Mogu da kažem da imamo dobar odnos sa opštinskom vlašću i jedna velika pohvala za našeg predsednika opštine, jer on se stvarno pokazao za srpsku zajednicu i uopšte manjine veoma dobro. Tako da nemam primedbe na njegov rad. Takođe, imamo dobru saradnju i sa svim institucijama“, kaže ona.

Odnos Vlade Kosova i kosovskih Srba nameće pitanja vezana za srpske nacionalne interese i koliko su oni u ovakvim okolnostima ostvarivi. NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) predstavila je istraživanje „Interesi Srba na Kosovu u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine”

„Generalna preporuka jeste da Beograd, da Priština, ali pre svega Beograd, kao istanca naše države čiji smo mi građani, došlo je vreme da radi odgovorno. Došlo je vreme da zapostavi i skloni na stranu sve te metode stranačke prevlasti kojima vlada u Srbiji, a koje pokušava da replicira ovde. Došlo je vreme da ima odgovornu politiku prema srpskoj zajednici na Kosovu, došlo je vreme da ako ulaže, da se te fabrike vide, došlo je vreme da vraća mlade ljude, došlo je vreme da subvencioniše privatne firme, da se otvaraju radna mesta na Kosovu”, naveo je direktor Centra za afirmativne drušvene akcije Miodrag Marinković.

Premijer Kosova Aljbin Kurti još od 2019. godine najavljivao je dijalog s kosovskim Srbima, uz ocenu da je taj dijalog mnogo važniji od onog koji se vodi sa Srbijom u Briselu. Međutim do njega još uvek nije došlo, a građani i civilno društvo se svakodnevno žale na sve veću diskriminaciju od strane vlasti.

 Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023