Vesti
Politika

Ko ima pravo da vodi dijalog?

Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti saopštio je da je sa političkim savetnicima napravio plan za naredni dijalog sa Beogradom i da će imati dva tima: politički i ekspertski. Iz kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija poručuju da "spisak delegacije koju je predložio razrešeni premijer ostaje njegova lična volja i ništa više od toga".
Ko ima pravo da vodi dijalog?
Sa sastnaka Aljbina Kurtija i Hašima Tačija (Foto arhiva Kim)

"Prvi reprezentativni politički tim koji će se sastojati od premijera, predsednika, predsednika parlamenta i po jednog člana iz sedam političkih partija, biće tim od deset članova. Sa druge strane, imaćemo tim stručnjaka iz različitih oblasti. Pripremam se za formiranje takvog tima", rekao je Kurti, i dodao da "drugi tim zavisi od njega, a prvi od spremnosti drugih".

Kurti je u prepisci sa novoimenovanim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, naveo da ga Ustav, kao premijera, obavezuje da formira i vodi pregovarački tim.

U pismu upućenom Lajčaku, Kurti je naveo da će kosovski predsednik Hašim Tači biti član političkog tima.

Reagujući na Kurtijevu nameru u vezi dijaloga, iz kancelarija Hašima Tačija pojašnjavaju da se premijer u ostavci nije konsultovao sa predsednikom, kao rukovodiocem spoljne politike.

"Premijera je razrešila skupština Kosova i on je premijer u ostavci, vlade u ostavci. On, pored toga što se nije konsultovao sa predsednikom kao rukovodiocem spoljne politike, ovim pristupom povređuje i ustavnu hijerarhiju", navodi sa u saopštenju iz Tačijevog kabineta.

Dodaje se da je razrešeni premijer "delegitimisan glasovima apsolutme većine predstavnika naroda u skupštini Kosova i ne može da daje obećanja u ime kosovskih institucija, niti u ime Vlade u ostavci".

"Spisak delegacije koju je predložio razrešeni premijer ostaje njegova lična volja i ništa više od toga", poručuju iz Tačijevog kabineta.Ostale vesti

“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021
Vjosa Osmani na zajedničkoj listi sa Samoopredeljenjem
Pokret Samoopreeljenje će u svoju izbornu listu za predstojeće glasanje 14. februara uvrstiti i građansku inicijativu v.d. predsednika Kosova Vjose Osmani.
  • 14.01.2021
Srpska lista: EU da reaguje na kršenje sporazuma o slobodi kretanja
Srpska lista je najoštrije osudila odluku kosovskih vlasti da ne dozvole direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću da danas obiđe poplavama ugrožena srpska domaćinsktva na Кosovu.
  • 14.01.2021
Hoti: Konačan sporazum sa Srbijom uključuje međusobno priznanje

Aktuelni kosovski premijer Avdulah Hoti, napisao je na svom Fejsbuk profilu da se dijalog sa Srbijom, kako je rekao, vodi sa jasnim principima i da konačan sporazum uključuje međusobno priznanje.

  • 14.01.2021