Vesti
Politika

Ko ima pravo da vodi dijalog?

Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti saopštio je da je sa političkim savetnicima napravio plan za naredni dijalog sa Beogradom i da će imati dva tima: politički i ekspertski. Iz kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija poručuju da "spisak delegacije koju je predložio razrešeni premijer ostaje njegova lična volja i ništa više od toga".
Ko ima pravo da vodi dijalog?
Sa sastnaka Aljbina Kurtija i Hašima Tačija (Foto arhiva Kim)

"Prvi reprezentativni politički tim koji će se sastojati od premijera, predsednika, predsednika parlamenta i po jednog člana iz sedam političkih partija, biće tim od deset članova. Sa druge strane, imaćemo tim stručnjaka iz različitih oblasti. Pripremam se za formiranje takvog tima", rekao je Kurti, i dodao da "drugi tim zavisi od njega, a prvi od spremnosti drugih".

Kurti je u prepisci sa novoimenovanim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, naveo da ga Ustav, kao premijera, obavezuje da formira i vodi pregovarački tim.

U pismu upućenom Lajčaku, Kurti je naveo da će kosovski predsednik Hašim Tači biti član političkog tima.

Reagujući na Kurtijevu nameru u vezi dijaloga, iz kancelarija Hašima Tačija pojašnjavaju da se premijer u ostavci nije konsultovao sa predsednikom, kao rukovodiocem spoljne politike.

"Premijera je razrešila skupština Kosova i on je premijer u ostavci, vlade u ostavci. On, pored toga što se nije konsultovao sa predsednikom kao rukovodiocem spoljne politike, ovim pristupom povređuje i ustavnu hijerarhiju", navodi sa u saopštenju iz Tačijevog kabineta.

Dodaje se da je razrešeni premijer "delegitimisan glasovima apsolutme većine predstavnika naroda u skupštini Kosova i ne može da daje obećanja u ime kosovskih institucija, niti u ime Vlade u ostavci".

"Spisak delegacije koju je predložio razrešeni premijer ostaje njegova lična volja i ništa više od toga", poručuju iz Tačijevog kabineta.Ostale vesti

Kurti: Nezakonita i štetna odluka o ukidanju mere reciprociteta
Bivši premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da je odluka Vlade Kosova da ukine mere reciprociteta protiv Srbije nezakonita i štetna.
  • 06.06.2020
Lajčak:Priština pokazala opredeljenje za nastavak dijaloga

Specijalni predstavnik EU za dijalog o Kosovu i Zapadni Balkan Mirolav Lajčak pozdravio je odluku Vlade Kosova o ukidanju "mere recirociteta".

  • 06.06.2020
Tači pozdravio odluku o ukidanju

Vladinu odluku o uklanjanju "reciprociteta" pozdravio je kosovski predsednik Hašim Tači, rekavši da je sada odgovornost na Beogradu.

  • 06.06.2020
Vlada Avdulaha Hotija poništila “mere reciprociteta“

Nova kosovska vlada premijera Avdulaha Hotija poništila je odluke kojima je izrečena "mera reciprociteta" prema centralnoj Srbiji.

  • 06.06.2020
Vučić: Neće u Kačaniku da dočekuju srpsku reprezentaciju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se ne može očekivati da će velike sile promeniti stav o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova, kao ni stav da nema promene granica.
  • 06.06.2020
Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020