Vesti
Politika

Klif: Pitanje Specijalnog suda nije zaključeno

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Jan Klif ocenio je da posao formiranja Specijalnog suda za ratne zločine OVK nije završen nedavnom odlukom kosovskog parlamenta, već da će se to pitanje vratiti u Skupštinu Kosova u sledećem mandatu.
Klif: Pitanje Specijalnog suda nije zaključeno
Jan Klif (Foto arhiva KIM)

Skupština Kosova tek treba da usvoji ustavne amandmane i zakonska rešenja kako bi se omogućilo formiranje suda koji će delovati van Kosova, rekao je britanski ambasador Jan Klif za dnevnik Koha ditore.

"Pitanje Specijalnog suda nije zaključeno. Kada prođu opšti izbori, za koje se očekuje da budu održani sledećeg meseca i kada bude konstituisana nova kosovska skupština, na dnevni red će doći
ustavne i zakonske izmene neophodne za oživljavanje Specijalnog suda koji će tretirati slučajeve iz istrage zasnovane na izveštaju Dika Martija", rekao je Klif.

Skupština Kosova je 23. aprila usvojila odluku o produženju mandata Euleksa kojim se omogućava i formiranje specijalnog suda koji će se baviti zločinima OVK.

Britanski ambasador kazao je da je razočaran što će se novi izbori održati bez reforme koja je obećana pre tri godine i da ne očekuje dramatične promene u stavu kosovskih institucija prema briselskom dijalogu i ostalim pitanjima, osim u slučaju da pobedi pokret Samoopredeljenje.Ostale vesti

Zeman: Nismo povukli priznanje, ali nikada nismo otvorili ambasadu
Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje Kosova, što nije uspelo, ali je podsetio da ni on, ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini.
  • 30.01.2023
Novi „non-pejper“: Posledice po Beograd i Prištinu ako ne prihvate predlog EU
Kosovo je slobodno da ne osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i može u potpunosti da se povuče iz Sporazuma iz 2013, ali tada mora da „snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća (slobodno kretanje, pozivni broj Kosova +383, integracija severnog dela, kontrola dva granična prelaza sa Srbijom i dr)“, stoji u poslednjem non-pejper dokumentu koji je ekskluzivno objavio Albanian Post.
  • 30.01.2023
Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo „uzeli Kosovo od Srbije“, to je otimanje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su međunarodna zajednica i njegova zemlja anektirali Kosovo, „uzeli ga od Srbije“.

  • 30.01.2023
Demostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje
Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija deo su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada za rešavanje kosovskog pitanja, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.
  • 30.01.2023
Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ponovo su stavile naglasak na integraciju Zapadnog Balkana u transatlantsku porodicu. Predsednik Bajden i kancelar Šolc su u februaru 2022. godine potvrdili spremnost i opredeljenost „da se posao integracije Zapadnog Balkana privede kraju... kako bi se konačno ostvarila Evropa koja je celovita, slobodna i u miru“.
  • 30.01.2023
Đurić: ZSO je uslov da bi se s Prištinom nastavili razgovori
Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu "uslov svih uslova" da bi se s vlastima u Prištini nastavili razgovori i došlo do nekog konačnog rešenja.
  • 29.01.2023