Vesti
Politika

Klif: EULEKS treba da ostane, kosovske institucije nespremne

Britanski ambasador Jan Klif smatra da EULEKS treba da ostane na Kosovu, jer kosovske institucije još uvek nisu spremne da se bave pitanjem ratnih zločina.
Klif: EULEKS treba da ostane, kosovske institucije nespremne
Jan Klif (Foto arhiva KIM)

"Nemojte misliti da su kosovske institucije spremne da se bave ratnim zločinima. Ja znam da su zločini izuzetno osetljivi. Mislim da je neophodno da se obrati više pažnje na ratne zločine i to zahteva ulogu EULEKS-a“, rekao je Klif u intervjuu listu Koha ditore.

Britanski ambasador smatra da ima još dosta u  jačanju lokalnih institucija, jer postoje neki ozbiljni slučajevi za koje je neophodno angažovanje sudija i tužioca iz EULEKS-a.Ostale vesti

Hoti sutra preuzima dužnost

Avdulah Hoti koji je danas izabran za novog kosovskog premijera sutra će preuzeti dužnost. Hoti dolazi na mesto svog doskorašnjeg koalicionog partnera, Aljbina Kurtija, čiji je bio zamenik.

  • 03.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020