Klark: Ekonomski razvoj umesto oružanih snaga

Kosovske vlasti bi, dok je Kfor na Kosovu, trebalo da koriste sredstva za ekonomski razvoj umesto za finansiranje oružanih snaga.

Podeli ovaj članak sa:
 • Vesli Klark (Foto intercept.com)

To je u Prištini izjavio bivši glavnokomandujući NATO snaga u Evropi, penzionisani američki general Vesli Klark.

Klark je na konferenciji za novinare rekao da želi da Kosovo postane deo Evropske unije (EU), ali da smatra da bi bilo dobro da studenti ostanu i rade na Kosovu.

"Mi još uvek ovde imamo KFOR kako bi obezbedio sigurnost Kosova. Ja mislim da ljudi koji su služili u OVK 20 godina ranije i koji su formirali policiju imaju odličnu vezu. Ali kada bi bio na Kosovu i mogao da računam na odbranu od strane KFOR-a i NATO-a smatrao bih opravdanim da sredstva Vlade idu u ekonomski razvoj umesto da se troše za oružane snage", kazao je Clark.

Prema njegovim rečima, najbolji način da se obezbedi budućnost Kosova kao nezavisne i demokratske države jeste putem ekonomskog razvoja.

"Ja bih podstakao ljude sa Kosova da razmišljaju o odbrani i ekonomskim uslovima, da zadrže neke od mladih ovde, da im daju mogućnost zapošljavanja, da investiraju u mlade, da investiraju u infrastrukturu i dok je NATO ovde zarad sigurnosti, dozvolite da se oni time bave i rade svoj posao", kazao je Klark.

Bivši komandant NATO je rekao da će doći vreme kada će Kfor otići, ali je dodao da to vreme nije još došlo.

Klark je dodao da bi voleo da vidi sporazum između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, da Kosovo ima sedište u UN i konačno zajedno sa Srbijom da budu članice EU i dodao kako nema nikakvog razloga zašto Kosovo i Srbija ne bi mogli da budu dobri susedi.

General biznismen

Bivši NATO general koji je komandovao vazdušnim akcijama tokom bombardovanja Srbije 1999, u oktobru 2016. godine označen je od strane takođe bivšeg zvaničnika UN u Prištini Andrea Kapusele kao jedan od američkih zvaničnika koji na Kosovu imaju direktan ekonomski interes.

"Bivši vrhovni zapovednik NATO Vesli Klark predsedava kanadskom energetskom firmom "Envidity", koju je u avgustu kosovska vlada predložila za eksploataciju uglja, a ugovorom im je omoguceno da iskopavaju trećinu zemlje", rekao je tada Kapusela.

"SAD imaju ogroman uticaj na Kosovo, ali nemaju interes da ga iskoriste za dugoročni razvoj. Tragedija je u tome što je Evropi u interesu razvoj Kosova, ali je vrlo teško pogurati taj interes", zaključio je Kapusela, a preneo Bi-Bi-Si.

Ostale vesti

 • Dodik: Kosovska vojska udar na stabilnost regiona

  Dodik: Kosovska vojska udar na stabilnost regiona

  Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je usvajanje seta zakona kojima se inicira uspostavljanje vojske Kosova direktan udar na mir i stabilnost ne samo Srbije već i celog regiona, i to nikako ne može biti dobra vest, ni za Republiku Srpsku, ni za BiH.

 • Tanin posle odluke Prištine upućuje na Rezoluciju 1244

  Tanin posle odluke Prištine upućuje na Rezoluciju 1244

  Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef Unmika Zahir Tanin povodom odluke Prištine o formiranju kosovske vojske, upućuje na Rezoluciju 1244, prema kojoj Kfor ima odgovornost da obezbedi sigurn i bezbedno okruženje na Kosovu.

 • Ruski MIP oštro osuđuje formiranje kosovske Vojske

  Ruski MIP oštro osuđuje formiranje kosovske Vojske

  Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da odluka Prištine da transformiše KBS u vojsku predstavlja korak kojim se ozbiljno krši Rezolucija 1244 i ima za cilj pogoršanje situacije na Balkanu i stvaranje rizika od obnavljanja oružanog sukoba u tom regionu.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane