Vesti
Politika

Klan Kosova: Predsednica Osnovnog suda u Mitrovici vratila se na posao

Posle suspenzije pre skoro dva meseca, predsednica Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljana Stevanović, danas se vratila na posao kao rukovodilac ove institucije.
Klan Kosova: Predsednica Osnovnog suda u Mitrovici vratila se na posao
Ljiljana Stevanović (Foto Osnovni sud)

Klan Kosova saznaje da Stevanović za to vreme nije podnela ostavku na funkciju sudije, već je danas okončana disciplinska mera suspenzije koju joj je odredio Sudski savet Kosova.

Ljiljana Stevanović suspendovana je sa posla 24. marta ove godine nakon što je prisustvovala sednici Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije koju je sazvao predsednik Aleksandar Vučić, u ponedeljak, 22. marta u Beogradu.

Povratak Stevanović za Klan je potvrdio predsedavajući Sudskog saveta Kosova, Aljbert Zogaj, koji je nagovestio da je predsednica Osnovnog suda u Mitrovici postigla dogovor sa istražnim većem.

Sudija je priznala prekršaj, odnosno učešće na sastanku sazvanom u Beogradu, a veće joj je izreklo još jednu disciplinsku meru.

Koja je kazna izrečena, on nije saopštio, jer je slučaj još uvek u toku.

Sudski savet Kosova istražuje još dve mitrovičke sudije koje su takođe učestvovale, Dragicu Jakovljević i Lidiju Vučurović, u skladu sa zakonskim odredbama o disciplinskoj odgovornosti, ali ni o njima još uvek nije doneta odluka.

Klan Kosova je preneo da su sudije, kao predstavnici institucija, viđene kao nikada do sada na sastanku na kojem su razgovarali o srpskim parlamentarnim i predsedničkim izborima održanim 3. aprila, koje kasnije Kosovo nije dozvolilo da se održe na njegovoj teritoriji.

Kao i obično, na ovim sastancima bili su prisutni pojedinci koji su deo paralelnih institucija i političari iz Srpske liste.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022