Vesti
Politika

Klan Kosova: Predsednica Osnovnog suda u Mitrovici vratila se na posao

Posle suspenzije pre skoro dva meseca, predsednica Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljana Stevanović, danas se vratila na posao kao rukovodilac ove institucije.
Klan Kosova: Predsednica Osnovnog suda u Mitrovici vratila se na posao
Ljiljana Stevanović (Foto Osnovni sud)

Klan Kosova saznaje da Stevanović za to vreme nije podnela ostavku na funkciju sudije, već je danas okončana disciplinska mera suspenzije koju joj je odredio Sudski savet Kosova.

Ljiljana Stevanović suspendovana je sa posla 24. marta ove godine nakon što je prisustvovala sednici Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije koju je sazvao predsednik Aleksandar Vučić, u ponedeljak, 22. marta u Beogradu.

Povratak Stevanović za Klan je potvrdio predsedavajući Sudskog saveta Kosova, Aljbert Zogaj, koji je nagovestio da je predsednica Osnovnog suda u Mitrovici postigla dogovor sa istražnim većem.

Sudija je priznala prekršaj, odnosno učešće na sastanku sazvanom u Beogradu, a veće joj je izreklo još jednu disciplinsku meru.

Koja je kazna izrečena, on nije saopštio, jer je slučaj još uvek u toku.

Sudski savet Kosova istražuje još dve mitrovičke sudije koje su takođe učestvovale, Dragicu Jakovljević i Lidiju Vučurović, u skladu sa zakonskim odredbama o disciplinskoj odgovornosti, ali ni o njima još uvek nije doneta odluka.

Klan Kosova je preneo da su sudije, kao predstavnici institucija, viđene kao nikada do sada na sastanku na kojem su razgovarali o srpskim parlamentarnim i predsedničkim izborima održanim 3. aprila, koje kasnije Kosovo nije dozvolilo da se održe na njegovoj teritoriji.

Kao i obično, na ovim sastancima bili su prisutni pojedinci koji su deo paralelnih institucija i političari iz Srpske liste.Ostale vesti

Makron: Pariz i Berlin pozvali na nove izbore na severu Kosova uz učešće Srba

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Moldaviji da su Pariz i Berlin danas apelovali na Srbiju i Kosovo da što pre budu organizovani novi lokalni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i da na njima učestvuju predstavnici Srba.

  • 01.06.2023
Slavković: Sumanutom odlukom Prištine onemogućen rad lokalne samouprave

Načelnica opštinske uprave u opštini Zvečan Radmila Slavković istakla je da je "sumanutom odlukom Prištine da u zgrade opštine Zvečan pošalje do zuba naoružane specijalce onemogućen je normalan rad radnika opštine Zvečan i pružanje usluga svim građanima".

  • 01.06.2023
Osmani: Ključna saradnja sa partnerima
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se, u Kišinjevu u okviru samita Evropske političke zajednice, sa predsednikom Emanuelom Makronom i kancelarom Olafom Šolcom, kao i sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku EU Žozepom Borelom.
  • 01.06.2023
Hovenijer sa Kurtijem o severu: Ne želim da koristim reč „sankcije“, to su posledice
Nakon serije kritka na račun kosovskog premijera, uvođenja prvih mera protiv Prištine i najava novih zbog krize na Severu Kosova, ambasador SAD, Džefri Hovenijer, danas se sastao sa Aljbinom Kurtijem.
  • 01.06.2023
Vučić: Besmislen i glup skup u Južnoj Mitrovici, ne razumem zašto to rade
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu nije jasno zašto je organizovan skup u Južnoj Mitrovici, na koji je putem društvenih mreža pozivalo albansko stanovništvo.
  • 01.06.2023
Visoki Dečani: Antisrpski protest u Peći
Kako je objavio portal „Peja n fokus“ na svojoj Fejsbuk stranici, grupa mladih kosovskih Albanaca je danas u Peći organizovala protest protiv Srba. Ovu informaciju je na svom Tviter nalogu prenelo bratstvo manastira Visoki Dečani.
  • 01.06.2023