Vesti
Politika

Klačar: Očekivani rezultati izbora

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) Bojan Klačar izjavio je da je ishod predsedničkih izbora manje-više onakav kakav su istraživači prognozirali, te da je bilo jasno da će kandidat vlasti za predsednika Aleksandar Vučić pobediti u prvom krugu i da će biti blizu 60 odsto.
Klačar: Očekivani rezultati izbora
Bojan Klačar (Foto Medija centar Beograd)

"Sve što se desilo na predsedničkim izborima bilo je očekivano", rekao je Klačar i dodao da se pokazalo da Vučić uživa veću podršku nego njegova Srpska napredna stranka.

Upitan šta znači to što Vučić sam ima 16 odsto više nego lista njegove stranke na parlamentarnim izborima, Klačar je rekao da je išao u trku ispred svih zajedno, da se pokazao kao tačan predviđeni zajednički rezultat SNS i Socijalističke partije Srbije.

Kako je rekao, većina istraživača je SPS videla ispod 10 odsto, a SNS više nego što su osvojili, ali da se predsednik SPS Ivica Dačić dobro pozicionirao u pogledu ukrajinske krize i igrao na ruski sentiment, pa je došlo do istog zbira koji je projektovan, ali do različite distribucije.

On je ocenio da je "umiveni nastup" kandidatu koalicije NADA Milošu Jovanoviću doneo korist, a da su kandidature predsednika Dveri Boška Obradovića i predsedice Zavetnika Milice Đurđević služile da se ne bi odlili njihovi glasovi za parlamentarne izbore i da je njihova predsednička kandidature osnažila njihove liste.

Klačar je ocenio da će uz sedam izbornih lista koje ulaze u parlament sastav biti zanimljiviji.

Dodao je da misli da Ujedinjeni za Srbiju ne mogu biti zadovoljni rezultatom, jer se iz njihovih izjava tokom kampanje videlo da veruju da će imati iznad 20 odsto.

Komentarišući rezultate beogradskih izbora, prvo je rekao da je u Beogradu niža izlaznost u odnosu na Srbiju, da se koalicija SNS i SPS nalaze na jedan do dva mandata do većine, kao i da ostaje pitanje da li koalicija Ajmo ljudi u glavnom gradu može da pređe cenzus.

On je izrazio očekivanja da će proces formiranja vlasti trajati dugo, dva ili tri meseca, ali da smatra da će to biti paket.Ostale vesti

Borel: Priština da obustavi policijsku akciju, nasilni protesti da prestanu
Vlasti u Prištini moraju da obustave akcije specijalne policije oko opštinskih zgrada na severu Kosova, a nasilni protesti moraju da prestanu, izjavio je u Briselu visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel, dodajući da će EU nastaviti da razgovara s čelnicima Srbije i Kosova s ciljem da se zaoštravanje i nasilje bezuslovno odmah obustave.
  • 30.05.2023
Stano: Briselski dijalog nije mrtav
Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i sada još intenzivnije radimo na pronalasku rešenja u okviru dijaloga, rekao je novinarima u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.
  • 30.05.2023
Vučić i Kurti otkazali put u Bratislavu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti otkazali su učešće na forumu u Bratislavi.
  • 30.05.2023
Bivši predsednik SO Zvečan: Povlačenje specijalaca, nedolazak gradonačelnika, sloboda za uhapšene
"Još jednom bih želeo da naglasim naše jučerašnje zahteve, a to je da se svi pripadnici specijalne policije povuku iz opština sa srpskom većinom i da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu Kosova i Metohije. Moram da naglasim da mi pri tim zahtevima ostajemo i danas. Tražimo i slobodu za naše neosnovano uhapšene građane Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, rekao je bivši predsednik SO Zvečan Srđan Milosavljević.
  • 30.05.2023
Lajčak i Kovačevski pozvali na povratak mira i stabilnosti na Kosovu
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak su zajedno iz Bratislave pozvali na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu i povratak mira i stabilnosti.
  • 30.05.2023
Zvanični Pariz osuđuje nasilje i poziva Prištinu na smirivanje tenzija
Francuska je oštro osudila nasilje na severu Kosova, gde je povređeno oko 30 pripadnika KFOR-a, i apelovala na strane, posebno vladu Kosova, da preduzmu mere u cilju smirivanja tenzija, saopštilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova.
  • 30.05.2023