"KiM se ne kupuje niti prodaje, vratimo se međunarodnom pravu"

Priznanje Kosova u sadašnjim granicama je crvena linija preko koje Srbija neće preći, kaže premijerka Ana Brnabić za Tanjug i dodaje da u ovom trenutku ne vidi na pomolu bilo kakvo rešenje kosovskog problema. 

Podeli ovaj članak sa:
  • Ana Brnabić (Foto N1)

Ana Brnabić navodi da Srbija neće dozvoliti da Priština sve dobije, a Beograd sve izgubi.

"U ovom trenutku treba da vidimo koliko najviše možemo da dobijemo, a najmanje da izgubimo i da budemo racionalni i realni po tom pitanju. Ali da Srbija sve izgubi, a Priština sve dobije - to nije prihvatljivo, a ni fer rešenje", rekla je Brnabićeva.

Ali Kosovo nije tu da se kupuje ili prodaje, dodaje Brnabićeva, komentarišući predloge koji se mogu čuti u poslednje vreme o tome da bi Srbiji za priznanje trebalo ponuditi više od članstva u EU.

"Treba se vratiti na polje međunarodnog prava i pravde", poručuje Brnabićeva i naglašava da bi evropske integracije trebalo da zavise od drugih standarda, a ne političke odluke koja ima veze sa KiM.

Ističe, međutim, da je Srbija u ovom trenutku daleko od bilo kakvog rešenja, a ne vidi razlog za optimizam ni kad je reč o nastavku dijaloga, koji je prekinut nakon što je Priština uvela takse.

"Beograd je tolerisao mnoge provokacije Prištine zbog mira i stabilnosti, ali su takse stvorile atmosferu u kojoj više nije moguć nikakav dijalog. Čim takse budu ukinute i mi smo spremni da nastavimo dijalog", navela je Brnabićeva.

Zamrznuti konflikt ne odgovara nikome

Upozorava i da zamrznuti konflikt - zamrznuta nestabilnost, nikome ne odgovara, ponajmanje Srbima na KiM, ali ni svim građanima Srbije, te da nije dobra za celokupan ekonomski napredak države.

Premijerka, međutim, navodi da je Beograd prethodnih godina postigao neverovatan i neočekivan uspeh jer su zemlje za koje je kosovsko pitanje bilo zatvoreno, među kojima i najveći proponenti nezavisnosti takozvanog Kosova, pristale da se vrate za sto i vide šta bi moglo da bude obostrano prihvatljivo rešenje.

"Predsednik Aleksandar Vučić uspeo je da jednu temu koja je bila završena i zatvorena ponovo stavi na sto i da danas svi žele da čuju šta je za Srbiju prihvatljivo rešenje", izjavila je Brnabićeva.

Kritikuje bivše vlasti što od 2008. godine nisu uradile "ništa da bi zaštitile Ustav Srbije, kao i odluku tadašnjeg Ministarstva spoljnih poslova posle koje je usledilo po Beograd loše mišljenje Međunarodnog suda pravde da jednostrano proglasena nezavisnost Kosova nije suprotna međunarodnom pravu, ali i pristanak da se kosovsko pitanje izmesti iz UN u EU".

"Čini mi se da smo sve do tada učinili na sopstvenu štetu iz nekog razloga, neznanja, neodogovrnosti, nebrige, nadam se ne nečeg daljeg od toga", rekla je Brnabićeva.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane