Vesti
Politika

Kfor: Vazdušni prostor ostaje otvoren za ruske avione

Vazdušni prostor iznad Kosova ostaje otvoren za ruske avione uprkos zahtevima kosovskih institucija upućenih KFOR-u za zatvaranje, rekao je za Kosova pres službenik za medije u KFOR-u Danijele Riđo.
Kfor: Vazdušni prostor ostaje otvoren za ruske avione
Ilustracija (Foto Kfor)

Pozivajući se na zvaničnika NATO-a, on je rekao da KFOR ostaje fokusiran na svakodnevno sprovođenje svog mandata UN za obezbeđivanje bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu.

„Vazdušni prostor iznad Kosova ostaje otvoren. Komandant KFOR-a zadržava primarna ovlašćenja da koristi vazdušni prostor iznad Kosova, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. KFOR ostaje u potpunosti fokusiran na svakodnevnu implementaciju svog mandata UN da obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu“, rekao je Riđo pozivajući se na izjavu zvaničnika NATO-a.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala saopštila je danas da su KFOR-u podneli zahtev za zatvaranje kosovskog vazdušnog prostora za ruske letelice.Ostale vesti

Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022