Vesti
Politika

Kfor uklanja preostala vozila sa barikada

Iz Kfora je saopšteno da njihovi pripadnici sprovode "inženjerske operacije" na severu Kosova kako bi uklonili vozila koja blokiraju put i kako bi omogućila slobodu kretanja.
Kfor uklanja preostala vozila sa barikada
Zapaljeni kamion kod Dudinog Krša (Foto Kim)

Na severu Kosova uklonjene su sve barikade i odvezena sva vozila koja su blokirala puteve, izuzev na mostu koji vodi iz pravca severnog dela Kosovske Mitrovice ka Dudinom Kršu.

Dva kamiona koja su postavljena na mostu u ovom delu severa Kosova su zapaljena u noći nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa Srbima sa severa u Raški najavio uklanjanje barikada.

Javni servis Kosova, na albanskom jeziku, objavio je pozivajući se na svoje izvore da je do spaljivanja kamiona došlo nakon sukoba bivših kosovskih policijaca iz srpske zajednice i ljudi bliskih potpredsedniku Srpske liste Milanu Radoičiću. Međutim, ova informacija nije zvanično potvrđena.

 Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023