Vesti
Politika

Kfor: Situacija na Kosovu mirna i pod kontrolom

Predstavnik Kfora Antonio Minutela izjavio je da je trenutna bezbednosna situacija na Kosovu mirna i pod kontrolom, kao i da ta organizacija ima visok stepen uvida u situaciju.
Kfor: Situacija na Kosovu mirna i pod kontrolom
Vozila Kfora (Foto arhiva Kim)

Antonio Minutela je u odgovoru Kfor-a na pitanje Tanjuga o mogućim posledicama dolaska albanskih političara iz Prištine na sever Kosova i reakcije srpskog stanovništva po bezbednosnu situaciju, rekao da je trenutna procena Kfora da trenutno nema znakova dodatnih tenzija.

U saopštenju se navodi i da se Kfor ne meša u politiku, ali da prate poslednja dešavanja na Kosovu iz perspektive bezbednosti i da im je drago što su videli da su demonstracije na ulicama mirne.

"Mandat Kfora je da nastavi da obezbeđuje sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine", naveo je Minutela u saopštenju.

Miinutela podseća da su za bezbednost na Kosovu zadužene tri organizacije - kosovska policija, Euleks i Kfor i da su redovno u kontaktu i spremne da intervenišu u slučaju potrebe, u skladu sa procedurama.Ostale vesti

Gradonačelnici sa severa odbili ponudu Kfor-a da zameni specijalne jedinice
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a, jer bi time, kako navode, "sever postao srpski geto".
  • 28.09.2021
Stefanović: Vojska spremna da brani svoj narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe".

  • 28.09.2021
Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.
  • 28.09.2021
Ursula fon der Lajen sutra na Kosovu
U sklopu regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana sutra će na Kosovu boraviti Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.
  • 28.09.2021
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u sredu, 29. septembra, u Briselu sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Kako je glasnogovornik najavio, glavna tema njihovog razgovora će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. I dok zvanični Beograd stidljivo najavljuje da do susreta možda neće ni doći jer on "zavisi od situacije", na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.
  • 28.09.2021
Dijalog zavisi od situacije na severu
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova.
  • 28.09.2021