Vesti
Politika

KFOR: Pružamo bezbedan okvir za dijalog pod pokroviteljstvom EU

U ovom trenutku je važno da se sve strane suzdrže od provokativnih mera i da traže dalja rešenja kroz dijalog, što je presudno za dugotrajnu bezbednost na Kosovu i za stabilnost u regionu, navodi se u odgovoru misije Kfora za Juropijan vestern Balkans (EWB) o nedavnim tenzijama na severu Kosova.
KFOR: Pružamo bezbedan okvir za dijalog pod pokroviteljstvom EU
Kfor (Foto Tanjug; Sara Radovanović)

Uz više od 3.700 pripadnika iz 27 zemalja, među kojima su i članice i partneri NATO, KFOR ostaje u potpunosti usredsređen na svakodnevno izvršavanje svog mandata, koji se zasniva na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999., a podrazumeva pružanje sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, rekli su iz KFOR-a za EWB.

Misija KFOR-a je 5. januara uklonila poslednja od vozila koja su blokirala puteve na severu Kosova, tako što je poslao svoje inženjerske jedinice u oblasti Dudin krš i Srbovac.

Uklanjanje barikada je usledilo posle intenzivnih napora članica NATO i Evropske unije da se smanje tenzije, uz veliku podršku KFOR-a i EULEKS-a. Poslednje barikade su uklonjene brzo i bezbedno, kako bi se izbegli incidenti i drugi rizici po lokalnu bezbednost, rečeno je za EWB.

Komandant KFOR-a održava blizak kontakt sa svojim glavnim sagovornicima, među kojima su predstavnici kosovskih institucija i kosovskih bezbednosnih organizacija, Generalštaba Vojske Srbije i država koje doprinose snage KFOR-a, navodi se u odgovoru.

Dodaje se da KFOR pruža bezbednosni okvir neophodan za nastavak dijaloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine pod okriljem EU.

Portal EWB podseća da je Kfor odbio zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se dozvoli povratak do 1.000 pripadnika Vojske Srbije i policije na sever Kosova.

Komandant KFOR-a je jasno stavio do znanja da je KFOR zadužen za pružanje sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice koje žive svuda na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom Ujedinjenih nacija, piše u odgovoru misije.

KFOR ima sva neophodna sredstva za izvršenje te misije. Već više od dvadeset godina, misija pokazuje da je dorasla tom zadatku, zahvaljujući svom vidljivom, žustrom i prilagodljivom prisustvu na terenu i kroz nepristrasno pružanje podrške potrebama svih zajednica na Kosovu, poručuju iz KFOR-a.

Kada je reč o smanjenju broja pripadnika te misije, iz KFOR-a navode da bi se smanjenje brojnog stanja snaga NATO zasnivalo na političkim odlukama, shodno uslovima postignutim na terenu.Ostale vesti

Fon Kramon i Rojten: Srpska lista da preda izbornu listu
Evropski poslanici Viola fon Kramon i Tijs Rojten pozvali su Srpsku listu da izađe na lokalne izbore i preda svoju izbornu listu, a kosovske vlasti da, s obzirom na to da je rok za prijavu političkih subjekata istekao - pokažu fleksibilnost.
  • 23.03.2023
Brnabić: Hajde da krenemo od prve tačke
Premijerka Srbije Ana Brnabić nije komentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom mora primeniti bez biranja delova i kako to utiče na stav Srbije da Kosovo ne može da uđe u Ujedinjene nacije.
  • 23.03.2023
Kurti: Beograd se neprekidno meša u unutrašnja pitanja Kosova
Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april "znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova".
  • 23.03.2023
Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS: Evropski plan za Kosovo je ništavan
Poslanici četiri opozicione stranke u Srbiji su u pismu zvaničnicima EU i ambasadama država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost izrazili protivljenje evropskom planu za Kosovo i ocenili da je on "ništavan".
  • 23.03.2023
Za Balkan 106,2 miliona dolara
U predlogu budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u delu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 106,2 miliona dolara, preneo je Glas Amerike.
  • 23.03.2023
Blinken: Sporazum iz Ohrida vodi ka priznanju Kosova od strane pet zemalja EU

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da bi primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje Kosova od strane pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

  • 23.03.2023