Vesti
Politika

KFOR: Pružamo bezbedan okvir za dijalog pod pokroviteljstvom EU

U ovom trenutku je važno da se sve strane suzdrže od provokativnih mera i da traže dalja rešenja kroz dijalog, što je presudno za dugotrajnu bezbednost na Kosovu i za stabilnost u regionu, navodi se u odgovoru misije Kfora za Juropijan vestern Balkans (EWB) o nedavnim tenzijama na severu Kosova.
KFOR: Pružamo bezbedan okvir za dijalog pod pokroviteljstvom EU
Kfor (Foto Tanjug; Sara Radovanović)

Uz više od 3.700 pripadnika iz 27 zemalja, među kojima su i članice i partneri NATO, KFOR ostaje u potpunosti usredsređen na svakodnevno izvršavanje svog mandata, koji se zasniva na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999., a podrazumeva pružanje sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, rekli su iz KFOR-a za EWB.

Misija KFOR-a je 5. januara uklonila poslednja od vozila koja su blokirala puteve na severu Kosova, tako što je poslao svoje inženjerske jedinice u oblasti Dudin krš i Srbovac.

Uklanjanje barikada je usledilo posle intenzivnih napora članica NATO i Evropske unije da se smanje tenzije, uz veliku podršku KFOR-a i EULEKS-a. Poslednje barikade su uklonjene brzo i bezbedno, kako bi se izbegli incidenti i drugi rizici po lokalnu bezbednost, rečeno je za EWB.

Komandant KFOR-a održava blizak kontakt sa svojim glavnim sagovornicima, među kojima su predstavnici kosovskih institucija i kosovskih bezbednosnih organizacija, Generalštaba Vojske Srbije i država koje doprinose snage KFOR-a, navodi se u odgovoru.

Dodaje se da KFOR pruža bezbednosni okvir neophodan za nastavak dijaloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine pod okriljem EU.

Portal EWB podseća da je Kfor odbio zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se dozvoli povratak do 1.000 pripadnika Vojske Srbije i policije na sever Kosova.

Komandant KFOR-a je jasno stavio do znanja da je KFOR zadužen za pružanje sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice koje žive svuda na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom Ujedinjenih nacija, piše u odgovoru misije.

KFOR ima sva neophodna sredstva za izvršenje te misije. Već više od dvadeset godina, misija pokazuje da je dorasla tom zadatku, zahvaljujući svom vidljivom, žustrom i prilagodljivom prisustvu na terenu i kroz nepristrasno pružanje podrške potrebama svih zajednica na Kosovu, poručuju iz KFOR-a.

Kada je reč o smanjenju broja pripadnika te misije, iz KFOR-a navode da bi se smanjenje brojnog stanja snaga NATO zasnivalo na političkim odlukama, shodno uslovima postignutim na terenu.Ostale vesti

Bilčik: EU posvećena, usredsrediti se na reforme i nastavak dijaloga
Kada je reč o 2030. godini kao mogućem datumu za prijem država Zapadnog Balkana u EU, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je kazao da je ubeđen da je to signal da je EU spremna i posvećena narednom proširenju i da će oni koji budu spremni da se pridruže EU, moći da to učine.
  • 23.09.2023
Milanović: Kosovo je realnost i Srbija će na to morati da se privikne
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je u radnoj poseti SAD, izjavio je da je Kosovo realnost i da će Srbija na to morati da se privikne.
  • 23.09.2023
Vučić: Svećlja isporučuje Kurtiju dnevnu dozu uhapšenih i ranjenih Srba
"Hoće da hapsi zbog odlaska na liturgiju u Gračanicu, a juri ljude zbog natpisa na majici i Kurtiju isporučuje dnevnu dozu ranjenih Srba", ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao Dželjalja Svećlju, kosovskog ministra unutrašnjih poslova.
  • 22.09.2023
Kurti: Dali smo tri predloga, Srbija nijedan
Premijer Kosova Aljbin Kurti je nakon sastanka sa predsednikom Švajcarske Alenom Bersetom izjavio da smatra da je Vlada Kosova u pravu kada je dijalog sa Srbijom u pitanju i dodao da je "Priština iznela tri predloga, Srbija nijedan".
  • 22.09.2023
Hovenijer: Šokiran sam eksplozijama u mnogim delovima Kosova
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer je izrazio šok zbog, kako je napisao, eksplozija u mnogim delovima Kosova.
  • 22.09.2023
Abazović: Formiranje vlade prepustiti nekom drugom, ne treba isključiti izbore
Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da bi formiranje nove vlade trebalo prepustiti nekom drugom ako akteri koji se trenutno time bave nisu u mogućnosti da završe taj proces, navodeći da ne treba isključiti nove izbore.
  • 22.09.2023