Vesti
Politika

Kfor: Pripadnici američke komande slučajno ušli u dvorište vrtića

Pripadnici Regionalne komande Istok iz SAD-a slučajno su svojim vozilima ušli na parking obdaništa u Leposaviću, saopštavaju iz Kfora nakon što su ranije danas pojedini mediji na severu Kosova objavili da su „pripadnici Kfora upali u dvorište vrtića u Leposaviću“.
Kfor: Pripadnici američke komande slučajno ušli u dvorište vrtića
Američki Kfor (Foto Politika)

Neki od tabloida u Srbiji bili su još dramatičniji u naslovima pa su navodili da su „džipovi Kfora upali u vrtić dok su deca spavala“.

Kako se navodi u saopštenju za medije, pripadnici američkog Kfora su “slučajno skrenuli u pogrešnu ulicu”, odnosno ćorsokak.

„Pošto se put naglo završio, tražili su da uđu na parking obližnjeg vrtića da se okrenu i vrate putem kojim su došli“, objašnjavaju iz Kfora.

Kako dalje navode, zbog jezičke barijere patrola nije uspela da objasni svoju nameru , odnosno da traži otvoranje kapije da bi se vozila okrenula.

Ističu da je ta zabuna trajala manje od 10 minuta.

„Zbog potrebe za pojačanom zaštitom, nakon događaja koji su se desili prethodnog dana u vezi sa eksplozivnim napravama u okolnim opštinama, vojnik u panciru i sa puškom izašao je iz vozila na parkingu kako bi pomogao vozaču i sprečio oštećenje vozila, imovine ili vozila oko škole. Zbog nemogućnosti da efikasno objasne šta su radili, osoblje vrtića se uplašilo, a što je takođe uplašilo pojedinu decu u vrtiću“, objasnili su iz Kfora.

„Izvinjavamo se zbog eventualnih nesporazuma i izvinjavamo se ako smo omeli rad vrtića“, poručili su u saopštenju.

Takođe ističu da Kfor stalno raditi na omogućavanju bezbednog okruženja za sve građane Kosova.

 Ostale vesti

Eskobar: Međusobno priznanje krajnji cilj dijaloga
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije, koji se vodi pod okriljem Evropske unije (EU), i smatraju da međusobno priznanje treba da bude krajnji cilj tog procesa.
  • 06.02.2023
Kurti: Prihvatićemo predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da će prihvatiti predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

  • 06.02.2023
Lajčak u Prištini: Sve dogovoreno se mora implemetirati
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije u dijalogu Besnikom Bisljimijem. Tema sastanka bio je francusko-nemački predlog, a Lajčak je još jednom ponovio da se sve dogovoreno u dijalogu mora implemetirati. 
  • 06.02.2023
Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023