Vesti
Politika

KFOR: Policija može da obavlja svoje dužnosti na celoj teritoriji Kosova

Kosovska policija može da obavlja svoje dužnosti na celoj teritoriji Kosova, bez geografskih ograničenja, dok je Kosovskim bezbednosnim snagama za kretanje na severu potrebna saglasnost komandanta KFOR-a, potvrđeno je za RTV Kim iz ove vojne misije.
KFOR: Policija može da obavlja svoje dužnosti na celoj teritoriji Kosova
Specijalne jedinice KP kod Dudinog krša (Foto arhiva Kim)

"Kosovska policija i Kosovske bezbednosne snage (KBS) su deo lokalnih institucija koje se bave bezbednošću. Policija može da obavlja svoje dužnosti na celoj teritoriji Kosova, bez geografskih ograničenja. Svako kretanje KBS-a ka severnom delu Kosova zahteva prethodno obaveštenje i saglasnost komandanta KFOR-a. Ovo je u skladu sa ranijim sporazumom, a NATO očekuje da lokalne institucije nastave da ga sprovode", naveo je za RTV Kim portparol KFOR-a, pukovnik Karmelo Vitale odgovarajući na naše pitanje "Da li Specijalna jedinica policije ROSU može da ide na sever Kosova bez dozvole KFOR-a?".

Podsetimo, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je sinoć u saopštenju za javnost naveo da specijalne jedinice kosovske policije (kolokvijalno ROSU) "nemaju šta da traže ne severu Kosova i Metohije, ni po jednom jedinom slovu i bilo kojoj tački bilo kog sporazuma" i prozvao NATO koji je, po njemu, "dužan da speči svaki pokušaj upada ROSU na sever". On je poručio da "ako oni (NATO/KFOR) neće, upade ROSU će sprečiti srpski narod".

"Ako situacija eskalira u nasilje, policija i mirovne snage NATO sa 3.800 pripadnika KFOR-a staće joj na kraj", kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti komentarišući potencijalni scenario za 01. septembar na severu Kosova.

O NATO-u i KFOR-u je pre nekoliko dana govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je najavio da će im "uputiti pismo" zajedno sa Anom Brnabić i Vladimirom Orlićem.

"Što se tiče KFOR-a i ovoga što NATO radi... Ja ću uputiti pismo sa, verujem, predsednicom Vlade i predsednikom Skupštine jer mi drugačije tumačimo njihovu ulogu. Oni formalno mogu da se pozovu na slobodu kretanja, ali nju nisu ugrozile barikade, već oni koji hoće da uvedu svojevrsni vizni režim srpskom narodu, koji hoće da zaustave saobraćaj na administrativnoj liniji... Vaš je cilj da zaštitite srpsko stanovništvo, govorite o ljudima da su manjina, zašto je ne zaštitite", rekao je Vučić.

Koliko god srpski zvaničnici u javnosti "oštro" protestovali protiv angažmana kosovske policije, pa i njenih specijalnih jedinica, njihovo prisustvo i delovanje na severu Kosova niz godina nije iznenađenje i nepoznanica, a blindirana vozila policijskih specijalaca se i ovih dana kreću tim delom Kosova.Ostale vesti

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022
Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.
  • 26.11.2022
Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM
Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
  • 25.11.2022
Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije
Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.
  • 25.11.2022