Vesti
Politika

KFOR: Nije bilo zahteva u vezi sa angažovanjem KBS-a na severu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je sinoć da je u subotu došlo do "upada pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) na sever Kosova, potpuno naoružanih". Takva akcija KBS-a zahteva prethodno odobrenje komandanta KFOR-a. Međutim, jedan zvaničnik NATO/KFOR je za RTV Kim naveo da KFOR "nedavno nije primio nijedan zahtev od KBS-a u vezi sa tim".
KFOR: Nije bilo zahteva u vezi sa angažovanjem KBS-a na severu
Vežba taktičko rezervnog bataljona KFOR-a radi ostvarivanja pune oprativne sposobnosti (Foto Fejsbuk@Kosovo Force - KFOR)

Redakcija RTV Kim pitala je predstavnike vojne misije NATO na Kosovu da li je, prema njihovim saznanjima, bilo angažovanja KBS-a u opštini Zubin Potok 24. septembra 2022. godine i da li je za to angažovanje dobijena dozvola komandanta KFOR-a.

Najpre nam je još jednom ponovljeno da, prema postojećim sporazumima, raspoređivanje KBS-a na severu Kosova zahteva prethodnu saglasnost KFOR-a.

"KFOR nije primio nijedan nedavni zahtev od KBS-a u vezi sa tim", naveo je jedan zvaničnik NATO/KFOR u pisanom odgovoru RTV Kim.

U daljem tekstu se podseća da "misija KFOR-a predvođena NATO-om ostaje u potpunosti fokusirana na svakodnevnu implementaciju svog mandata UN-a (zasnovanog na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine) kako bi se obezbedilo sigurno i bezbedno okruženje i sloboda kretanja za sve ljude na Kosovu".

"Kfor ima vidljiv i agilan stav na terenu, a komandant KFOR-a je u redovnom kontaktu sa svim svojim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike kosovskih bezbednosnih organizacija i načelnika odbrane Srbije", zaključeno je.

Podsetimo, Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je u nedelju uveče da je upad pripadnika Кosovskih bezbednosnih snaga (KBS) na sever Кosova pod punim naoružanjem, do kog je došlo u subotu u opštini Zubin Potok, protivan svim potpisanim sporazumima i dogovorima. To je, kako su naveli, "direktna pretnja srpskom narodu na severu Kosova".Ostale vesti

Lajčak: Fokusirati se na široki plan
Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je su da poslednjim sporazumom od 23. novembra okončani mali sporazumi i da će se strane fokusirati na širi plan.
  • 01.12.2022
Dačić: Formirati ZSO
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se nada da će Nemačka imati izbalansiran pristup i da će pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primenu postojećih dogovora, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz njegovog kabineta.
  • 01.12.2022
Vučić vređao Trajkovićevu i Rašića, ne ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kritikovao odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za kosovskog ministra za zajednice i povratak imenuje Nenada Rašića. Vučić je Radu Trajković, koja je imenovana za Rašićevu savetnicu, kao i samog Rašića, nazvao "srpskim ološem sa dna kace", dok je Kurtiju dodelio epitet "terorističkog ološa".
  • 01.12.2022
Suroi: Bez značajnih promena
Tvrdilo se da će vreme izlečiti sve i da će zaraćene zemlje uspostaviti dobre odnose i postati članice Evropske unije, ali je prošlo 20 godina, a može proći još 20, pa da se značajne promene ne dogode u regionu, niti u odnosima sa EU, izjavio je Veton Suroi na Okruglom stolu "Regionalna saradnja kao mirovni projekat".
  • 01.12.2022
Eskobar: SAD neće preuzeti glavnu ulogu u dijalogu
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da nisu velike šanse da će SAD preuzeti glavnu ulogu u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
  • 01.12.2022
Srpska lista se po drugi put oglasila danas povodom imenovanja Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak, ali i Rade Trajković na mesto njegove savetnice.
  • 01.12.2022