Vesti
Politika

„Kfor neće otići sa Kosova dok ne ispuni zadatak“

Zamenica generalnog sekretara NATO-a Roza Gotemeler kazala je danas u Prištini da će Kfor ostati na Kosovu sve dok je potrebno i da neće otići dok ne bude ispunio zadatak.
„Kfor neće otići sa Kosova dok ne ispuni zadatak“
Roza Gotemeler (Foto Kim)

Gotemeler, koja je predvodila delegaciju Severnoatlanskog saveta koja je boravila u Prištini, kazala je na kratkoj konferenciji za medije u bazi Film siti, da je Kfor 18 godina prisutan na Kosovu i da je doprineo normalizaciji.

“Naša poseta je znak naše posvećenosti Kosovu kao i miru i stabilnosti na zapadnom Blakanu. Došli smo kako bismo se zahvalili našim trupama na izvanrednom poslu koji ovde obavljaju. Nato je ovde angažovan već 18 godina kako bi Kosovo i ovaj region bili bezbedni”, kazala je Gotemeler.

Ona je takođe istakla da je Kfor uspešna priča za Alijansu i partnere, a da su bezbednost i stabilnost Kosova bitni za bezbednost i stabilnost cele Evrope.

“Upoznati smo sa napretkom koji je postignut u poslednje vreme naročito kada je u pitanju bezbednosna situacija ali videli smo i neuspehe i svesni smo mnogih izazova sa kojima se Kosovo suočava. Kfor će ostati na Kosovu onoliko koliko bude potrebno. Nećemo otići dok naš zadatak ne bude ispunjen”, istakla je Gotemeler.

Odgovarajući na pitanje u vezi formiranja vojske Kosova i nemogućnosti da Bezbednosne snage Kosova odu na sever, predstavnica NATO-a kazala je da se takve odluke tiču kosovskih vlasti.

“Želim da naglasim danas poruku koju ste čuli od generalnog sekretara Nato-a tokom njegove posete u februaru. On je tada rekao da je transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova pitanje za vlasti Kosova, odluka koju oni treba da donesu. Ali sa druge strane ono što je veoma važno jeste da transformacija mora da bude izvedena u skladu sa odgovarajućim ustavnim procedurama”, naglasala je Roza Gotemeler.

Zamenica generalnog sekretara Nato-a sastala se u Prištini sa komandantom Kfora, predstavnicima kosovskih bezbednosnih snaga, Evropske unije, Ujedinjenih nacija i Oebsa, ali i sa kosovskim državnim vrhom.Ostale vesti

Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020
Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020