Vesti
Politika

„Kfor neće otići sa Kosova dok ne ispuni zadatak“

Zamenica generalnog sekretara NATO-a Roza Gotemeler kazala je danas u Prištini da će Kfor ostati na Kosovu sve dok je potrebno i da neće otići dok ne bude ispunio zadatak.
„Kfor neće otići sa Kosova dok ne ispuni zadatak“
Roza Gotemeler (Foto Kim)

Gotemeler, koja je predvodila delegaciju Severnoatlanskog saveta koja je boravila u Prištini, kazala je na kratkoj konferenciji za medije u bazi Film siti, da je Kfor 18 godina prisutan na Kosovu i da je doprineo normalizaciji.

“Naša poseta je znak naše posvećenosti Kosovu kao i miru i stabilnosti na zapadnom Blakanu. Došli smo kako bismo se zahvalili našim trupama na izvanrednom poslu koji ovde obavljaju. Nato je ovde angažovan već 18 godina kako bi Kosovo i ovaj region bili bezbedni”, kazala je Gotemeler.

Ona je takođe istakla da je Kfor uspešna priča za Alijansu i partnere, a da su bezbednost i stabilnost Kosova bitni za bezbednost i stabilnost cele Evrope.

“Upoznati smo sa napretkom koji je postignut u poslednje vreme naročito kada je u pitanju bezbednosna situacija ali videli smo i neuspehe i svesni smo mnogih izazova sa kojima se Kosovo suočava. Kfor će ostati na Kosovu onoliko koliko bude potrebno. Nećemo otići dok naš zadatak ne bude ispunjen”, istakla je Gotemeler.

Odgovarajući na pitanje u vezi formiranja vojske Kosova i nemogućnosti da Bezbednosne snage Kosova odu na sever, predstavnica NATO-a kazala je da se takve odluke tiču kosovskih vlasti.

“Želim da naglasim danas poruku koju ste čuli od generalnog sekretara Nato-a tokom njegove posete u februaru. On je tada rekao da je transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova pitanje za vlasti Kosova, odluka koju oni treba da donesu. Ali sa druge strane ono što je veoma važno jeste da transformacija mora da bude izvedena u skladu sa odgovarajućim ustavnim procedurama”, naglasala je Roza Gotemeler.

Zamenica generalnog sekretara Nato-a sastala se u Prištini sa komandantom Kfora, predstavnicima kosovskih bezbednosnih snaga, Evropske unije, Ujedinjenih nacija i Oebsa, ali i sa kosovskim državnim vrhom.Ostale vesti

“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021
Vjosa Osmani na zajedničkoj listi sa Samoopredeljenjem
Pokret Samoopreeljenje će u svoju izbornu listu za predstojeće glasanje 14. februara uvrstiti i građansku inicijativu v.d. predsednika Kosova Vjose Osmani.
  • 14.01.2021
Srpska lista: EU da reaguje na kršenje sporazuma o slobodi kretanja
Srpska lista je najoštrije osudila odluku kosovskih vlasti da ne dozvole direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću da danas obiđe poplavama ugrožena srpska domaćinsktva na Кosovu.
  • 14.01.2021
Hoti: Konačan sporazum sa Srbijom uključuje međusobno priznanje

Aktuelni kosovski premijer Avdulah Hoti, napisao je na svom Fejsbuk profilu da se dijalog sa Srbijom, kako je rekao, vodi sa jasnim principima i da konačan sporazum uključuje međusobno priznanje.

  • 14.01.2021