Vesti
Politika

KFOR na Jarinju i Brnjaku, uklonjene barikade

Na prelazima na severu Kosova očekuje se povlačenje specijalnih jedinica Kosovske policije. Na Jarinju i Brnjaku ukolnjene su barikade puteva sa jedne saobraćajne trake. Pripadnici američkog i slovenačkog KFOR-a stacionirani su od ranih jutarnjih sati duž puta Leposavić-Jarinje, kao i Zubin Potok-Brnjak.
KFOR na Jarinju i Brnjaku, uklonjene barikade
Vojnici KFOR-a na severu Kosova (Foto KosovaPress)

Nakon što je zvanični Beograd u Briselu prihvatio kompromis za rešenje situacije na severu Kosova, počelo je povlačenje specijalne jedinice policije koje će zameniti pripadnici Kfora.

Njihovo raspoređivanje i uklanjanje barikada trajaće do 16 sati.

Helikopter Kfora nadleće prostor iznad adminstrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Građani su u jednu traku pomerili kamione koje su prethodnih 12 dana koristili da naprave barikade.

Po tački 2 sporazuma iz Brisela, od 4. oktobra u 8:00 časova stupa na snagu režim nalepnica koji će obuhvatiti državne elemente na registarskim tablicama Kosova i Srbije.

I Kosovo i Srbija će od ponedeljka koristiti nalepnice umesto da izdaju probne tablice.

Petković: Zadovoljni smo ishodom prve faze sporazuma

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da povlačenje specijalnih policijskih jedinica Rosu protiče kako je i dogovoreno u Briselu i da Beograd može da bude zadovoljan ishodom prve faze sprovođenja sporazuma iz sedišta EU.

"Od 8.00 jutros počelo je povlačenje Rosu koji je protivpravno ušao na sever Kosova i Metohije. Došao je Kfor, koji ima mandat da bude tu, a naši ljudi će se povući sa puteva. Krenula je celokupna tranzicija, u prvoj smo fazi sprovođenja sporazuma iz Brisela, a u ponedeljak će se početi sa režimom nalepnica za tablice", rekao je Petković za TV Prva.

On kaže da Beograd može da bude zadovoljan postignutim u Briselu.

"Situacija na KiM jeste teška, kao i naša pozicija, ali ćemo se boriti. Nema više skidanja tablica i ponižavanja našeg naroda, nema probnih tablica sa simbolima takozvanog Kosova, nema taksi od pet evra... Sačuvali smo KM tablice i ostale tablice koje izdaju naše policijske uprave", rekao je Petković.

KFOR: Počeli smo sa preduzimanjem koraka za sprovođenje dogovora

Misija KFOR-a predvođena NATO-om počela je da preduzima korake u podršci sprovođenju nedavnog dogovora o deeskalaciji i napretku na severu Kosova postignutom između Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU,  saopštio je KFOR.

Oni podsećaju da je u odgovoru na situaciju na severu Kosova proteklih dana, misija KFOR-a povećala patrole duž glavnih saobraćajnih gde su blokirani putevi i rasporedila jedinice na prelazima Jarinje i Brnjak.

"Od ovog vikenda i naredne dve nedelje, KFOR će zadržati privremeno, snažno i agilno prisustvo u tom području, u skladu sa pomenutim aranžmanom i u skladu sa svojim mandatom - proisteklim iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, da bi obezbediti sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu".

Na Jarinju i Brnjaku oslobođena jedna traka Ibarske magistrale

Na Jarinju i Brnjaku je danas, uoči planiranog povlačenja specijalnih jedinica Rosu, oslobođena jedna traka Ibarske magistrale koja je prethodnih dana bila blokirana teretnim vozilima.

Trenutno se čeka normalizacija saobraćaja i povlačenje Rosu.Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021