Vesti
Politika

Ketrin Ešton: Formiranje ZSO bi omogućilo dijalog sa Srbima na severu

Bivša visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton rekla je da je ideja o Zajednici srpskih opština nastala kao pokušaj da se reši specifičan problem koji je postojao na severu Kosova, prenosi Gazeta ekspres. Ešton je istakla da je ideja bila da se obezbedi dobar odnos između vlade u Prištini i Srba koji žive na severu.

 • 18.09.2023
 • 20:20 h
 • Politika
 • izvor: Gazeta Ekspres, Politika, Kim
 • komentara:
 • pregleda: 257
Ketrin Ešton: Formiranje ZSO bi omogućilo dijalog sa Srbima na severu
Severna Mitrovica (Foto Kim)

Jedan od problema je bio kako obezbediti čvrst odnos između prištinske vlade i ljudi koji žive na severu, posebno Srba, i Zajednica proizlazi iz ideje da se ta situacija popravi i da se to uradi u skladu sa pravom EU, navela je Ešton.

Dodala je da Vlada Kosova treba da radi na formiranju ZSO, jer bi to omogućilo dijalog sa Srbima na severu i olakšalo pregovore u Briselu.

Nije dobro što se sve to dugo rešava i pozivam obe strane da što pre započnu dijalog o tome, rekla je Ešton.

Komentarišući izjavu premijera Kosova Albina Kurtija da je „prošlo vreme Eštonove, Tačija i Dačića, ona je kazala da je to tačno, ali da je nasleđe ostalo.

Prema njenim rečima, zalaganje predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka za rešavanje situacije je veliko.

Ima mnogo stvari koje možete da uradite u životu, ali on je izabrao da bude ta osoba, iako je znao da to neće biti lako. Mislim da je fantastično što je on spreman da troši svoje vreme i energiju da pomogne ljudima Kosova i Srbije da reše međusobne probleme, ocenila je Ešton.

Bivša medijatorka EU u dijalogu Kosova i Srbije boravila je prošle nedelje u Prištini gde je zajedno sa američkim diplomatom Filipom Rikerom učestvovala na konferenciji „Dijalog sa Srbijom: pouke iz prošlosti za budućnost procesa“ koju je organizovala Grupa za Balkan uz podršku Norveške ambasade. Tokom posete imala je i susrete sa visokim kosovskim zvaničnicima.Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
 • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

 • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
 • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
 • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
 • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
 • 30.09.2023